Faceți căutări pe acest blog

make-money-468x60

sâmbătă, 19 octombrie 2013

PIZZA CALZONE

PIZZA CALZONE
 
          Abia aşteptam să vină la mare verişoara mea, Mari şi iubitul ei, Andrei, pentru ca nu-i mai văzusem de vreo doi şi în plus pentru că, Andrei mi-a promis că mă va învaţa să prepar nebunia asta de pizza, pe care nu m-aş fi încumetat prea curând s-o prepar singură!! Am rămas super încântată de îndemânarea lui în bucătărie, ba chiar am furat şi câteva mici secrete culinare, că doar am avut de la cine să învâţ, el preparând pizza într-un mic, dar cochet restaurant din Londra, în faţa clienţilor, cu învârtit blatul în aer şi tot tacâmul.  Aşadar, pentru prima dată, postez o reteţă în a cărei pregătire nu am intervenit prea mult. Pot spune, însă, că am fost un ajutor de bucătar de nădejde!
         Ieri, după o zi lungă de plajă, acompaniaţi de razele călduroase, chiar dogoritoare ale soarelui şi după zeci de minute de bălăceală în apa caldă ca o supă puţin cam sărată (afirm asta, pentru ca în încercările mele de a învaţa să înot, am gustat-o de câteva ori), pe la ora 19, când deja stomacurile noastre îşi cereau drepturile, ne-am scuturat bine de nisipul fin si ne-am îndreptat spre casă, hotărâţi să pregătim o cină îmbelşugată. Eu am pregatit pancakes,  Andrei pizza, iar ceilalti dădeau târcoale bucătăriei să verifice stadiul în care suntem.
Pentru 5 calzone am avut nevoie de:
I. Pentru blat:
  1. - 700 gr. făină,
  2. - 350 ml. apă călduţă,
  3. - 1 linguriţă sare,
  4. - 1 linguriţă zahăr,
  5. - 2 linguri ulei de măsline,
  6. - 10 gr. drojdie.
II. Pentru umplutură:
  1. - 500 gr. ciuperci champignon,
  2. - 200 gr. măsline negre, fără sâmburi,
  3. - 400 gr. şuncă presată,
  4. - 2 cepe potrivite ca mărime,
  5. - 500 gr. mozzarela.
III. Pentru sosul de tomate:
  1. -  1  conservă de 840 gr. de roşii întregi, decojite în suc de roşii,
  2. - 10 frunze de busuioc proaspăt,
  3. - 1 linguriţă oregano,
  4. - 2 linguri ulei de măsline,
  5. - 1 linguriţă sare.
               Începem cu prepararea blatului, întrucât este etapa care ne ocupă cel mai mult timp. Astfel, dizolvăm drojdia şi zahărul în apă călduţă şi o turnăm peste făină. Adăugăm şi linguriţa de sare, omogenizăm îngredientele şi apoi ne înarmăm cu răbdare şi forţă şi trecem la frămânatat pentru vreo 20 de minute pentru a da elasticitate blatului. Se formează din aluat o bilă, se acoperă cu folie de plastic şi se lasă la crescut pentru o jumătate de ora. Apoi impărţim coca în bucăţi a câte 200 gr. fiecare. Nouă ne-au rezulatat 5 plus una mică pe care n-am folosit-o pentru că n-am mai avut răbdare sa mai coacem o a şasea pizza.
              Se dă bucăţilor formă rotundă, se acoperă iarăşi cu folie de plastic şi mai lăsăm vreo 20 de minute la crescut. După cele 20 de minute, introducem coca la congelator timp de 10 minute, pentru a fi mai usor de manevrat.
             Întindem câte o foaie subţire din fiecare bilă de aluat, o asezăm în tava unsă şi tapetată cu hârtie de copt şi o umplem direct acolo, pentru că bucătăria mea nu este utilată precum una profesională şi nu am fi avut cum s-o transportăm de pe masă în tavă. Astfel, pe jumătate de foaie, aşezam, 1/5 din ciuperci feliate subţire, ceapa tăiată julien, şunca feliată foarte subţire, iar feliile tăiate apoi pe jumătate, măsline, 2 – 3 linguri de sos şi apoi mozzarela rasă. Aşezăm peste umlutură cealaltă jumătate de foaie, capătând acum formă de semilună. Se apasă uşor cu degetele pe marginile celor două foi, pentru a le lipi cât mai bine, apoi se răsucesc spre interior.
             Introducem tava în cuptorul încins şi o lăsăm la copt pentru 20-25 minute, până când s-a rumenit la suprafaţă.
            După ce scoatem pizza din cuptor, o ungem la suprafaţă cu puţin ulei de măsline si cu sos de tomate. Acesta este foarte usor de pregătit: într-un bol turnăm roşiile cu tot cu sosul din conservă, frunzele întregi de busuioc, oregano, sare, ulei de măsline şi pasăm cu blanderul. Te lingi pe degete nu altceva!! Ce poate fi mai bun decât combinaţia de rosie cu busuioc?
           Noi am servit pizza, alături de o sălăţică de roşii cherry, ceapă, castraveţi, ardei, salată. Habar n-aveam că pizza se poate combina cu o salată, dar uite că a mers şi chiar a fost suuper bun!!!
          Au ieşit 5 pizza foarte mari. Băieţii au putut mânca tot, dar noi, fetele nu ne-am forţat şi ne-am păstrat şi puţin loc pentru câte o jumătate de clătită.
         
              Dacă v-am făcut poftă, vă urez spor la gătit!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu