Faceți căutări pe acest blog

make-money-468x60

sâmbătă, 19 octombrie 2013

MIDII ÎN SOS CREMOS DE SMANTANA SI VIN

MIDII ÎN SOS CREMOS DE SMANTANA SI VIN
           Nu ca ma laud, ( sau poate doar putin :-) ), dar midiile preparate in stilul acesta, sunt cele mai bune mancate de mine vreodata. Absolut dementiale, mai ales alaturi de cativa cartofi prajiti!! Am mancat si eu si Lucian fara oprire pana am terminat tot din farfurii, asa, ca doi copilasi ascultatori (in special, cand vine vorba de mancare)!!
         Midiile sunt cele mai accesibile fructe de mare, doar vreo 12 lei/kg si in aceasta perioada se gasesc cam in toate supermarket-urile din Constanța. De cum le-am zarit, am inhatat un saculet si acasa cu ele.
         Lucian s-a ocupat de curatarea lui (a cam regretat ca si-a ales atributia asta, dar ce sa-i faci, asta-i treaba de barbat). Pentru activitatea asta, folositi o perie de dinti, un spalator de inox sau chiar un cutit de razuit. Trebuie tinute vreo 10 minute în apă rece, pentru a se elimina nisipul din ele. Apoi, le luati frumusel pe fiecare in parte, le smulgeti mustatile acelea urate, pe care midiile le folosesc pentru a se prinde de stanci si le curațați cochilia cat puteti de bine. Midiile deschise nu se folosesc. Eu am aruncat cam 20% din ele. Iar, cele care nu se deschid la fierbere, de asemenea, nu se utilizeaza.
       Pentru reteta mea, am folosit:
  1. - aproximativ 1 kg. midii,
  2. - 5 catei de usturoi,
  3. - 30 grame de unt,
  4. - 2 linguri ulei de masline,
  5. - 100 ml. vin alb sec,
  6. - 200 ml. smantana pentru gatit,
  7. - 1 ardei mic, iute și uscat,
  8. - sare,
  9. - 1/2 legatura de patrunjel.
           Incalzim usor uleiul de masline impreuna cu untul. Cand untul devine cremos, adaugam sare dupa gust, ardeiul iute si usturoiul tocat marunt.
Amestecam bine si dupa aproximativ un minut stingem cu vinul alb.
Imediat adaugam si midiile. Acoperim vasul și lasam sa fiarba la foc mic pentru vreo 5 minute.
          Dupa cele 5 minute veti observa ca molustele noastre si-au deschis carapacea, asteptand sa fie servite.
          Adaugam smantana si mai lasam pe foc maxim un minut. Oprim aragazul si presaram deasupra patrunjel tocat marunt.
          Dupa cum ati observat, se prepara extrem de repede. Mai dificil este curataul lor, dar credeti-ma pe cuvând, merita tot efortul. Abia astept sa mai ajung prin Auchan sau Carrefour sa mai cumpar un kg.
         
Spor la gatit!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu