De multe ori ma apuca pofta de 'aluaturi' - da, da, nu doar de dulciuri - si de multe ori se intampla sa si dau curs acestor pofte. Si pentru ca in ultima vreme am o tendinta de a consuma aluaturi sarate am facut aceste cornuri/croissante delicioase, pufoase umplute cu branza. Nu am vrut sa fac un aluat dospit standard, ci am aplicat o tehnica pe care o folosesc de multa vreme pentru a imita intr-o oarecare masura foietajul. Departe insa de a fi la fel, insa este o varianta rapida si mult mai sanatoasa.
Aluat
600 gr faina
15 gr drojdie proaspata
2 galbenusuri
200 ml lapte
100 ml apa
50 gr unt topit
1/2 lingurita sare
1 lingurita zahar
in plus 100 gr unt moale
Umplutura
250 gr branza de vaci
100 gr branza sarata de oi
2 albusuri
2 linguri smantana
Pt uns
1 ou batut
cascaval
Timp de preparare: 1 ora. Timp de coacere: 1 ora
Apa si laptelele le incalzim usor, punem zaharul si drojdia proaspata si le lasam deoparte 10 minute.
Faina o cernem si facem o adancitura in mijloc unde vom pune galbenusurile, untul topit si peste vom rasturna maiaua. Incepem sa framantam. Cand aluatul devine omogen adugam si sarea si dupa caz apa sau faina, depinde cat e de tare/moale aluatul. Trebuie sa obtinem un aluat moale, nelipicios si elastic. Mai framantam cel putin 10 minute, dupa care il lasam in loc caldut pentru o ora sau pana cand isi dubleaza volumul.
Pentru umplutura tehnica e foarte simpla. Amestecam toate ingredientele la un loc pana cand obtinem o crema. Sare nu am mai pus, branza de oi fiind suficient de sarata.
Dupa o ora luam aluatul si-l intindem pe masa de lucru, intr-o foaie nu foarte subtire, dreptunghiulara. Cele 100 de grame de unt moale le intindem pe toata suprafata aluatului, apoi il rulam si-l mai lasam 20 de minute la temperatura camerei.
Dupa cele 20 de minute mai intindem aluatul intr-o foaie dreptunghiulara, il rulam din nou si il mai lasam 20 de minute la temperatura camerei.
Intindem din nou aluatul intr-o foaie dreptughiulara si taiem triunghiuri ca in imagine. Probabil o sa fie mai greu de intins de data aceasta aluatul pentru ca untul are tendinta de a iesi afara, dar nu e de speriat...il tapetati usor cu faina si intindeti in continuare pana cand ajunge la grosimea dorita.
Pe fiecare triunghi punem o lingurita de umplutura si rulam. Punem cornuletele intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Le ungem cu ou batut si deasupra presaram cascaval ras.
Preincalzim cuptorul la 190 de grade, timp in care mai lasam cornurile sa creasca. Introducem tava in cuptorul incins si dupa 10 minute miscoram focul la 180 de grade, si mai lasam cornurile 15-20 de minute pana cand sunt bine rumenite. Din cantitatile de mai sus ies doua tavi pline cu cornuri :)
Sunt grozave, merg de minune la micul dejun sau ca o gustarica din timpul zilei.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu