Zilele trecute am primit o invitatie frumoasa de a participa la concursul lansat de Danone pentru titlu de Blog Chef. Ce sa fac...sa particip?... sa nu particip? Dificila problema....
Sa fii Chef e tentant, chiar daca doar pentru cateva clipe, iar premiul e la fel de tentant :). Insa pe langa toate acestea sunt constienta ca miza e mare si ca lupta va fi pe masura. Ramane de vazut ce va fi...eu am ales sa particip pana la urma si pentru acest lucru m-am pregatit sufleteste.
Tortul l-am realizat cu mari emotii. L-am proiectat in minte intr-o noapte- l-am visat, mi l-am imaginat cum o sa arate, m-am trezit devreme pentru ca nu mai aveam stare in pat...si am purces la treaba. O treaba destul de lunga, dar rezultatul a fost spectaculos. Si nu ma refer doar la aspect (care mai lasa de dorit :P ) dar gustul a fost...mi-e greu sa-l descriu, dar stiu ca m-am emotionat in momentul in care am inghitit prima bucatica. A fost perfect, nu cred ca mi-as putea dori ceva mai mult de la un desert. Sincer va spun!
Blat
40 gr unt
30 gr zahar
100 gr ciocolata neagra 70%
2 oua mari
1/3 lingurita sare
1 lingurita esenta de vanilie
50 gr faina
10 gr cacao
1/2 lingurita praf de copt
1 lingura lapte
40 gr smantana grasa
Mousse de iaurt cu crema de whisky
150 gr ciocolata alba
100 gr iaurt Danone Nutriday
2 foi gelatina
2 linguri crema de whisky
1 lingurita esenta de vanilie
250 gr smantana grasa sau smantana pt frisca
1 lingurita zahar vanilat
Mousse de zmeura
100 gr zmeura
10 gr zahar brun
50 gr ciocolata alba
50 gr iaurt Danone Nutriday
2 foi gelatina
1 lingurita esenta de vanilie
200 ml smantana grasa de gatit sau pt frisca
Glazura
60 gr ciocolata neagra 70%
25 gr de unt
1 lingura lapte
Frisca
100 ml smantana grasa de gatit
1 lingurita zahar pudra
Fundite de ciocolata
50 gr ciocolata neagra 70%
1 lingura smantana grasa
Timp de preparare: 2-3 ore Timp de coacere: 40 min.
V-am spus ca e ceva de munca, nu? Deci pregatiti-va cu rabdare, si odihniti-va bine cu o seara inainte :P Nici chiar asa, doar ca tortul solicita putin timp :)
Blat
Pregatim o forma de tort de diametru 16-18 cm. O ungem bine cu unt iar fundul il tapetam cu hartie de copt. Pe laterale presaram cacao.
Untul il topim impreuna cu ciocolata si zaharul pe foc mic. Lasam putin la racit. Adaugam ouale pe rand si amestecam bine dupa fiecare adaugare. Separat amestecam faina cu cacaoa, sarea si praful de copt. Smantana o diluam cu o lingura de lapte.
Peste crema de unt si ciocolata punem smantana si amestecam bine, apoi adaugam ingredientele uscate si le incorporam usor folosindu-ne de un tel, acelasi tel pe care l-am folosit pe tot parcursul procesului.
Preincalzim cuptorul la 150 de grade. Turnam compozitia de tort in tava si nivelam apoi o dam la cuptor cand acesta este incins.
Dupa 30 de minunte am redus focul la 140 de grade si am mai lasat 10 minute. Scoatem tava din cuptor si mai lasam tortul in tava inca 10-15 minute, dupa care putem sa-l transferam pe un gratar.
Blatul meu a crapat putin, dar nu a fost problema ca l-am nivelat eu, apoi l-am taiat in doua, asta binenteles dupa ce s-a racit.
Buun, partea mai usoara a trecut. Acum trecem la crema - tot usoara, mai grea e asambalarea. Incepem cu mousse-ul de zmeura.
Mousse de zmeura
Punem zmeura cu zaharul pe foc si o incalzim bine, fara a o fierbe, pana cand zaharul e topit complet. Pisam zmeura cu ajutorul unei furculite apoi o strecuram ca sa scapam de semintele mai putin placute.
Punem foile de gelatina la hidratat in apa foarte rece. Ciocolata alba o topim la bain marie.
Punem sucul de zmeura rezultat din nou pe foc, adaugam ciocolata topita si omogenizam. Cand compozitia e fierbinte oprim focul si adaugam gelatina scursa amestecand bine de tot. Lasa putin la racorit apoi adaugam esenta de vanilie si iaurtul si amestecam bine. Dam la rece.
Smantana o mixam la viteza maxima timp de 1 minut, apoi adaugam zaharul pudra si mai mixam pana cand devine pufoasa si consistenta. Incorporam usor frisca in crema de zmeura si ciocolata.
Acum vom avea nevoie de ajutorul unei forme de prezentare de 8-10cm diametru, sau un inel detasabil...sau orice forma rotunda fara fund :P. Luam o farfurie intinsa, punem folie alimentara apoi forma rotunda peste folie. Umplem forma cu o parte din mousse-ul de zmeura si apoi o acoperim tot cu folie alimentara. Dam la congelator timp de jumatate de ora.
Punem o parte din blat inapoi in tava in care am copt tortul - forma mea de tort avea peretii foarte inalti si m-au ajutat mult la asamblare, daca nu aveti astfel de forma va trebui sa folosi un inel ajustabil. Peste blat turnam restul de mousse de zmeura apoi punem cealalta jumatate de blat si dam la rece.
Mousse de iaurt si crema de whisky
Punem foile de gelatina la hidratat in apa foarte rece. Topim ciocolata alba la bain marie, adaugam iaurtul si amestecam bine, apoi reintoarcem compozitia pe foc pana cand se incalzeste suficient, fara a fierbe. Adaugam gelatina si amestecam bine de tot. Lasam putin la racorit apoi adaugam crema de whisky si esenta de vanilie si omogenizam.
Smantana o mixam la viteza mare timp de 1 minut apoi adaugam zaharul pudra si mai mixam pana devine pufoasa. Incorporam usor frisca in crema de ciocolata.
Scoatem forma cu mousse-ul de zmeura din congelator si o rasturnam peste tort. A mea nu a iesit f usor din forma, dar pana la urma m-am descurcat eu si am pus-o unde trebuia :) De jur imprejurul mousse-ului de zmeura punem si mousse-ul de iaurt, daca avem compozitie suficienta putem pune si deasupra. Tortul il dam la rece pana a doua zi cand urmeaza finisajul :)
Decor
Pentru funditele de ciocolata nu am poze, din pacate eram prea obosita si nu am mai fost in stare sa le fac :D
Taiem fasii din hartia de copt lungi de 10cm si late de 2cm. Topim ciocolata impreuna cu smantana pe bain marie, apoi intindem ciocolata pe fiecare fasie cu ajutorul linguritei. Dam la rece 10 minute, dupa care pliem fasiile astfel incat sa formam fundite si le dam din nou la rece.
Mixam 100 ml smantana cu o lingurita zahar vanilat pana cand obtinem o frisca 'bat'. Dam la rece.
Ciocolata neagra, untul si laptele le topim la bain marie. Lasam glazura 10-15 minute la temperatura camerei apoi o 'turnam' peste tort astfel incat sa curga usor pe laterale si dam din nou tortul la rece.
Cand glazura este intarita ornam tortul cu frisca, cu zmeura si cu funditele de ciocolata pe care le-am desprins usor de pe hartia de copt.
Ahhh, cate emotii pentru acest tort. Nici nu vreau sa va spun ca m-au coplesit efectiv timp de doua zile pana in momentul in care l-am vazut gata, am vazut ca este asa cum voiam, si ca nu am reusit sa-l transform intr-o catastrofa :))) Iar momentul degustarii a fost ca 'cireasa de pe tort', a fost punctul culminant in care au explodat simturile....apoi m-am linistit :) Da, e bun, e extrem de bun....e perfect! Dulce, acrisor, ciocolatos!
Am scris mult, am pus poze multe...acum ne apropiem de final.
Sper sa va placa si voua si sper sa primeasca votul vostru aici in cadrul concursului.
O feliuta vrea cineva?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu