Faceți căutări pe acest blog

make-money-468x60

duminică, 20 octombrie 2013

Buturuga de Craciun


Bûche de Noël sau Buturuga de Craciun este un desert frantuzesc traditional, pregatit pentru sarbatoarea Craciunului.

Eu am avut 2 motive pentru care am pregatit astazi tortul. Primul este ziua mea, fiindca astazi este Sf. Daniel si am vrut sa va ofer un desert delicios tuturor, iar al doilea motiv este tocmai Craciunul, care se apropie repejor si trebuie sa avem idei noi pentru deserturi delicioase de pus pe masa de sarbatoare.

Desi pare un desert complicat, trebuie sa stiti ca nu e deloc asa. Eu am facut desertul acesta dupa 2 retete ale mele, si anume blat simplu de rulada si crema de ciocolata, iar in plus ceva fructe de padure.

La decorat treaba merge la fel de repede, in functie de inspiratie ...care mie azi mi-a cam lipsit...dar ideea principala este ca acest tort trebuie sa semene cat mai bine cu o buturuga. :)

Am folosit:
  • Pentru blatul de rulada: 8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri de faina, 1/2 lingurita esenta de lamaie, un praf de sare;
  • Pentru  crema de ciocolata: 300 ml lapte, 8 linguri zahar, 1 zahar vanilat, 1 esenta de rom, 4 linguri de faina, 2 linguri de cacao, 1 ciocolata cu crema caramel (100 g), 100 g unt;
  • Pentru decor + umplutura: fructe de padure, zahar pudra. 
Este mai bine sa pregatim crema inainte de a ne apuca sa preparam blatul, fiindca asa are timp suficient sa se raceasca si sa se intareasca.

Intr-o cratita se pun laptele, zaharul, esenta si zaharul vanilat. Se amesteca cu o lingura de cateva ori, apoi se pune cratita pe foc.

Cand laptele incepe sa fiarba sa adauga cacaua si faina, amestecand energic cu un tel. Se lasa pe foc cateva minute, amestecand in permanenta.

Cand a capatat consistenta de budinca, se adauga ciocolata si se mai tine pe foc 2 minute.

Se pune apoi intr-un loc racoros si se lasa pana se raceste.

Cand e complet rece, se adauga untul taiat in bucati si se omogenizeaza bine cu mixerul pana devine o crema fina.

Pentru blat - o rulada mare, eu folosesc de obicei 8 oua si pastrez proportia la numarul de linguri de zahar si faina.

Tava mea are: 32 x 35 cm

Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei.

Separam albusurile de galbenusuri.

Batem spuma albusurile cu un praf de sare. Cu cat sunt mai bine batute albusurile cu atat este mai pufoasa rulada.

Galbenusurile le amestecam cu cele 8 linguri de zahar si le frecam pana devin crema.

Amestecam apoi albusurile cu galbenusurile crema si treptat cu faina si esenta de lamaie.

Omogenizam bine cu mixerul cateva minute.

Punem in tava hartie de copt, apoi aluatul.

Tava o introducem la cuptorul preincalzit, foc mic.

Nu deschidem usa cuptorului decat dupa primele 10 minute.

Verificam ca blatul sa fie doar usor rumen pe fund, nu trebuie sa devina crocant.

In general dupa 15 minute blatul este la consistenta perfecta si il putem scoate din cuptor.

Il desprindem usor de hartia de copt, apoi il asezam pe un prosop curat, usor umed, din bumbac.

Rulam blatul cu grija sa nu se rupa la margini si lasam in prosop cateva minute.
Tot cu ajutorul prosopului, readucem blatul la forma initiala, asezam uniform crema (aprox. 3/4 din cantitate) si fructele de padure si rulam din nou, presand usor rulada cu mainile.

Daca ati respectat reteta, rulada este foarte pufoasa si usor de taiat cu un cutit umed, ca sa nu se lipeasca de el crema. 
Am incercat sa o tai in diagonala, asa cum am vazut modele pe net :) Cu marginile ramase am facut pe 'buturuga' si 2 'scorburi'.

Am imbracat rulada (buturuga) in crema. Am acoperit complet scorburile si am lasat capatul "buturugii" neacoperit fiindca mi se parea ca arata mai bine asa :)

Am decorat cu zmeura si putin zahar pudra (un fel de ninsoare pe buturuga).

Am vazut pe net torturi buturuga decorate foarte frumos, eu n-am avut rabdare si energie pt asa ceva, dar merita sa incercati daca va place sa decorati cat mai frumos :D

Despre gust n-are rost sa vorbim, e prea delicioasa ca sa te opresti la o felie sau doua... asa ca aveti grija cu silueta :))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu