A fost in urma cu cativa ani o zi....o zi speciala prin toata definitia ei. O zi in care aveam sa pasesc cu emotie intr-o noua etapa a vietii mele. O zi in care aveam sa renunt la cuvantul 'eu' si sa-l transform definitiv si iremediabil in cuvantul 'noi'. O zi in care am spus acel 'DA' ferm si apasat ca sa ascund multimea de sentimente ce-mi coplesea inima in acel moment.
A fost!
A fost frumos, a ramas o amintire la fel de frumoasa.
Acum e timpul pentru tort :P
Blat
5 oua
300 ml iaurt
2 lingurite extract de vanilie
360 gr faina
250 gr zahar
1 plic praf de copt + o lingurita
1/2 lingurita sare
200 gr unt
Crema de capsune
300 gr capsune
2 linguri zahar
1 lingura amidon
Bezea elvetiana cu unt - Swiss Merengue Buttercream
5 albusuri - 150 gr albus
200 gr zahar
400 gr unt
2 lingurite extract de vanilie
200 gr ciocolata alba
50 gr smantana grasa
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 35 min. Nr portii: 12-16
Pregatim toate ingredientele pentru blat cu doua ore inainte de a va apuca de treaba. Asa vom avea toate ingredientele la aceeasi temperatura. Scoatem din frigider si albusurile pentru bezea.
Untul moale la temperatura camerei il mixam bine impreuna cu zaharul pana cand devine spumos...ca o crema. Adaugam ouale cate unul pe rand si mixam in jur de un minut dupa fiecare ou adaugat.
Faina o cernem si o amestecam cu praful de copt si cu sarea. Iaurtul il amestecam cu extractul de vanilie.
Adugam alternativ faina si iaurtul in compozitia de blat, mixand cu mixerul la viteza mica. Mixam timp de 2-3 minute apoi ne oprim.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si pregatim trei tavi cu diametrul de 16-18 cm. Le ungem cu unt si tapetam fundul cu hartie de copt. Turnam compozitia de blat in mod egal in cele trei tavi si nivelam. Dam blatul la cuptor si-l coacem pentru 30-35 de minute, sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Daca nu avem 3 tavi la fel, putem sa coacem blaturile pe rand.
Cat timp se face blatul trecem la crema de capsune. Luam 300 gr capsune (pot fi si congelate) si le punem intr-o cratita de foc impreuna cu zaharul. Le lasam sa fiarba 4-5 minute. Amidonul il desfacem in 1-2 linguri de apa rece si apoi il turnam peste capsune, amestecand energic. Mai lasam compozitia pe foc 2-3 minute pana se ingroasa. Dam deoparte la racit.
Cand sunt gata blaturile le scoatem din cuptor pe un gratar si le lasam la racit. Abia cand s-au racit complet putem sa le taiem in doua pe orizontala.
Pentru crema...hmmm, crema asta :))) ...lucrurile nu stau chiar asa simplu, depinde si de noroc si de calitatea untului. Eu va recomand sa cumparati unt de calitate, cel putin 80% grasime.
Scoatem untul din frigider si-l taiem in cubulete - cat o jumatate de nuca fiecare.
Ciocolata alba o topim la bain marie impreuna cu smantana pentru frisca, omogenizam si dam la rece.
Albusurile le punem intr-un vas (preferabil metalic) curatat si degresat bine ( cu zeama de lamaie sau otet) care sa poate sta la bain marie. Punem vasul cu albusuri pe bain marie si adaugam si zaharul. Lasam vasul deasupra focului pana cand zaharul e complet topit iar albusul e fierbinte (faceti proba cu degetul :P). In acest moment luam vasul de la bain marie, si ne indreptam spre masa de lucru.
Batem albusurile spuma cu mixerul. Operatiunea asta va dura in jur de 10-15 minute. Albusurile trebuiesc mixate pana cand fundul vasului este racit complet. Nu trebuie sa fie nici macar caldut. In momentul cand fundul vasului e rece putem sa incepem sa adaugam untul, cate un cubulet pe rand.
Mixam bine, insa la viteza mica, dupa fiecare cub de unt adaugat. Nu adaugam urmatorul cub decat dupa ce anteriorul a fost complet incorporat. La un moment dat veti vedea ca albusurile incep sa-si piarda din volum, nu e problema...asa trebuie sa fie. Pe masura ce se adauga untul crema va deveni tot mai voluminoasa.
Cand ajungem la 350gr de unt putem sa ne oprim. Daca avem o crema fina...atunci e gata. Daca din contra avem o crema branzita punem vasul la rece pentru 15 minute.
Dupa 15 minute luam vasul din frigider si mai mixam inca vreo 5-10 minute. Daca in aceste timp crema nu devine fina, atunci adaugam si restul de unt, mixand bine dupa fiecare cubulet. Continuam sa mixam pana cand obtinem o crema fina. Nu va pierdeti rabdarea, chiar daca ea pare sa fie tot branzita...intr-un final veti obtine o minunatie. Alt aspect important: crema trebuie mixata doar la viteza mica din momentul in care incepem sa adaugam untul si pana la final!
Cand crema e aproape gata (fina) putem sa punem si ciocolata (racita), cate o lingura si mixam bine (la viteza mica) dupa fiecare lingura adaugata. Adaugam si extractul de vanilie si omogenizam. Dam crema la rece pentru 30 min, maxim o ora...nu mai mult.
Pregatim un platou de lucru. Punem un blat (de fapt o sectiune de blat) o lingura-doua de SMB, alt blat si jumatate de crema de capsune. Continuam cu alta sectiunea de blat, SMB, blat, capsune, blat, SMB si la final ultimul si cel mai drept blat :) Sper ca ati inteles formula mea, daca nu...va puteti ghida dupa imagini :)
Bezeua cu unt va ramane destula, dar e bine pentru ca avem nevoie de ea la ornat. Punem 2-3 linguri de bezea deoparte si adaugam fff putin colorant alimentar rosu, cat sa obtinem o culoare mai 'vie'.
Bezeaua ramasa (nu cea colorata) o vom folosi pentru a imbraca frumos tortul, il nivelam cum putem mai bine, iar deasupra facem niste onduleuri frumoase din bezea colorata si alba, alternativ.
A iesit un tort frumos, dens...dar si aromat de la crema de capsune - care nu cumva sa o eliminati pentru ca ii da un gust aparte. Daca nu va plac capsunele puteti sa alegeti alta aroma.
Este un tort care se serveste in portii mici, si da...la ocazii, pentru ca nu este chiar usor de facut.
Enjoy!!