Crusta
100 gr unt
170 gr faina
50 gr nuci macinate
50 gr cacao
50 gr zahar
1/2 lingurita sare
1 ou
2-3 linguri apa rece
Umplutura
300 gr ciocolata neagra 60% cacao
200 ml smantana pt frisca
100 ml smantana dulce de separator
1 lingurita indulcitor lichid
1 lingura sirop/lichior amaretto
300 gr cirese
Timp de preparare: 1 ora 30 min. Timp de coacere: 20 min. Nr. Portii: 10
Faina o amestecam cu nuca, cacao, sarea si zaharul. Facem o adancitura in mijloc si adaugam untul taiat cubulete. Incepem sa framantam cu degetele pana cand obtinem un aluat nisipos. Adaugam oul batut si 2 linguri de apa rece (pentru inceput) si framantam usor pana la omogenizare. Daca mai este nevoie mai adaugam apa, sau faina dupa caz. Trebuie sa obtinem un aluat omogen si nelipicios. Acoperim aluatul cu folie alimentara si-l dam la rece pentru cel putin o ora.
Cat timp sta aluatul la rece putem sa ne apucam de umplutura. Ciresele le spalam bine si apoi eliminam samburii si coditele.
Ciocolata o punem pe foc mic impreuna cu smantana pentru frisca si smantana dulce - se poate folosi doar smantana dulce sau doar smantana pentru frisca, eu asa am avut. Cand ciocolata e topita complet si compozitia e omogena luam de pe foc si adaugam lingurita de indulcitor lichid (sau 4 linguri zahar) si lingura de sirop amaretto apoi omogenizam. Lasam compozitia deoparte, fara sa o dam la rece.
Dupa ce a trecut o ora putem sa scoatem aluatul din frigider. Preincalzim cuptorul la 180 de grade.
Ungem cu unt o forma de tarta de dimensiuni 24-26cm.
Aluatul putem sa-l intindem cu sucitorul, sau sa-l punem direct in tava si sa-l aranjam cu mainile - eu asa am procedat. Dupa ce am aranjat frumos aluatul in tava il intepam din loc in loc cu furculita si il acoperim cu hartie de copt iar deasupra punem boabe de fasole din plin.
Cand cuptorul e incins introducem tava la cuptor si o coacem timp de 20 de minute. Dupa 15 minute scoatem tarta si renuntam la hartia de copt si boabele de fasole. Reintroducem tarta la cuptor pentru inca 5 minute. Putem lasa tarta chiar si 8 minute, ca sa fim siguri ca e coapta bine.
Atat cu cuptorul de acum inainte totul e foarte simplu. Dupa ce crusta s-a mai racorit putin presaram ciresele pregatite la baza tartei. Peste cirese turnam crema de ciocolata si nivelam. Dam la rece, preferabil peste noapte.
A doua zi ornam tarta cu cirese si nuca maruntita. Se poate servi si cu frisca sau inghetata de vanilie. Eu am lasat-o simpla dar decadenta :)
Pentru ca tarta sa fie taiata cu usurinta introducem un cutit in apa calda, il stergem cu un servetel apoi o putem sa o feliem fara probleme. Procedam la fel pentru fiecare felie.
Enjoy!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu