Faceți căutări pe acest blog

make-money-468x60

duminică, 9 iunie 2013

Piept de porc la gratar, marinat in bere

Pe vreme de vara si mai ales la sfarsit de saptamana grătarele au devenit demult traditie. La Timisoara, insa, azi, 8 iunie, mercurul din termometre s-a incapatanat sa se blocheze la 14 grade iar cerul gri si umezeala accentueaza senzatia de frig. Brrr! Cred ca daca-ncingem gratarul, ne mai incalzim si noi. Zis si facut, ce sa punem pe gratar? Uite, am descoperit mai demultisor cat de bun e pieptul de porc marinat in bere, de aia am si imersat in marinata aromata doua bucati, inca de aseara. Pieptul de porc e o carne minunata pentru gratar, situata in partea anterioara a carcasei (in engleza ii zice “brisket”, precizare pentru cei plecati peste hotare). De ce imi place asa de mult: are coaste, oase adica, si carnea cu os fripta pe gratar are mai mult gust; are acea nespusa fragezime a coastelor de porc, dar mult, mult mai multa carne. Daca e bine transat, n-are strop de grasime la suprafata, in schimb e foarte, foarte suculent. Singurul minus ar fi ca il gasesc destul de rar in magazine. Adevarata provocare e sa gatesti pe gratar pieptul de porc intreg, adica fara sa-l desparti in coastele aferente, o astfel de bucata de carne cu tot cu os ajungand pana la o grosime de 11-12 centimetri buni si exact asta vreau sa va arat azi cum sa faceti si voi. De ce sa ne batem capul? Pentru ca vom obtine o friptura lipicioasa, delicioasa, demential de suculenta si de gustoasa iar procedeul se poate aplica cu succes si altor carnuri cu os (de exemplu un cotlet de porc intreg).
 
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: medie


Ingrediente Piept de porc la gratar, marinat in bere:
  • 1,5 kg. piept de porc cu tot cu os (practic, o singura coasta de persoana ar ajunge, daca nu esti prea pofticios; daca ti-e pofta din cale-afara, te apuci si de a doua, dar e tare greu sa treci de jumatate :P)
  • 1 sticla de bere (eu am folosit bere bruna Guiness, nu are importanta de care se foloseste)
  • 2 lingurite de mustar dijon
  • 1 ceapa rosie mica
  • 2-3 catei de usturoi
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 lingurita de paprika dulce
  • 1 lingura de zahar brun
  • 1 lingura de rozmarin (frunze) tocat fin
  • sare si piper
Preparare Piept de porc la gratar, marinat in bere:
Se zdrobeste usturoiul, se toaca ceapa fin, se pun intr-un castron si se amesteca cu 1 lingurita de sare (sau dupa gust), paprika, 1 lingurita de piper macinat, rozmarinul tocat, zaharul brun, uleiul de masline si mustarul. Se dilueaza cu bere, se omogenizeaza foarte bine si se toarna peste carne intr-un vas incapator (carnea sa fie acoperita de marinata).
      Carnea se marineaza in acest bait cel putin 6 ore, la frigider. Ideal este sa se tina la marinat peste noapte.
       Pentru a gati carnea, se incinge gratarul foarte bine (260 de grade Celsius). Se scurge bine carnea de marinata (care se pastreaza) si se aseaza pe gratar cu partea carnoasa in jos, direct deasupra sursei de caldura (carbuni incinsi sau flacara, depinde de gratar).
       Dupa 5-6 minute, carnea se intoarce cu coastele in jos, pozitionand-o pe gratar asa incat sa nu mai aiba caldura directa (daca aveti gratar cu gaz, stingeti flacara de sub carne, daca aveti gratar cu carbuni, acestia se trag cu o lopatica de o partea si de alta a carnii).
      
        Din acest moment, carnea se va gati la foc mic (150-160 de grade Celsius) si acoperita cu capac, fara a se mai intoarce pe partea opusa.
        Dupa 10 minute sub capac, carnea se unge cu marinata pastrata (doar partea expusa, cea carnoasa), operatie care se va repeta la fiecare 8-10 minute pana la finalul gatirii.
preparare piept de porc la gratar marinat cu bere 1
      
Dupa primele 30 de minute de gatire sub capac (si primele 3 ture de pensulat cu marinata), se poate incepe sa se verifice carnea cu un betisor pentru frigarui: daca atunci cand este impunsa carnea betisorul intra foarte usor, fara sa intampine rezistenta si cand se scoate betisorul, sucurile eliberate sunt clare, fara urme de sange, friptura este gata. O metoda foarte sigura de a determina daca e gata friptura este masurarea temperaturii interne din carne cu un termometru cu sonda: se introduce sonda termometrului in partea cea mai groasa a fripturii, fara a atinge osul si atunci cand indica 80 de grade Celsius este gata. Daca dupa 30 de minute nu se obtin indicii clare ca friptura e gata, se continua gatirea ei in aceleasi conditii, la 160 de grade Celsius si ungand cu marinata suprafata la fiecare 10 minute. Timpul de gatire depinde de marimea bucatii de carne.
Atunci cand este bine facuta, friptura se ia de pe gratar si se inveleste cu foile de aluminiu sau se acopera cu un capac, lasand-o in repaus 10-15 minute inainte de a o taia.
Timpul de odihna este esential pentru o friptura suculenta, daca s-ar taia imediat dupa gatire, friptura ar pierde tot lichidul din fibrele de carne si ar deveni uscata, de aceea e nevoie sa fie temperata inainte de servire.
Se taie felii si se serveste cu salate si garnituri dupa plac, pentru noi o salata proaspata ajunge, vedeta e friptura insasi.
preparare piept de porc la gratar marinat cu bere 2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu