Ingrediente:
- 550 grame de făină (1-2 linguri în plus)
- 500 de grame de untură (sau osânză de porc trecută prin maşina de tocat de două ori)
- 6 gălbenuşuri
- 100 de ml de iaurt
- 100 grame smântână
- 1 lingură esenţă de vanilie
- 1 linguriţă rasă de sare
- 400 grame gem acrişor, consistent (preferabil caise, vişine, prune)
- 300 grame nucă
- 4 linguri de zahăr pudră
- 3 albuşuri
- 150 grame zahăr pudră vanilat
Preparare:
- Amestecaţi untura cu gălbenuşurile, sarea, iaurtul, smântâna şi esenţa de vanilie.
- Încorporaţi treptat făina.
- Frământaţi până se omogenizează aluatul şi se desprinde de degete – cam 10 minute.Aluatul nu se frământă excesiv pentru a nu topi de tot grăsimea și pentru a obține frăgezime.
- Inveliți aluatul într-o folie alimentară (sau într-un castron pe care îl acoperiţi cu folie alimentară) şi introduceţi la rece pentru 30 de minute.
- Bateţi spumă albuşurile şi încorporaţi în ele zahărul pudră.
- Amestecaţi bezeaua obţinută cu miez de nucă măcinat pentru a obţine o cremă consistentă pe care o s-o folosiţi ca umplutură.
- Încingeţi cuptorul la 180 de grade (foc mediu).
- Împărţiţi aluatul în 4 bucăți egale.Cu excepţia aluatului aflat în lucru, aluatul se păstrează în frigider. 2 bucăţi se folosec pentru umplutura cu gem şi 2 pentru cea cu nucă.
- Întindeţi, pe rând, fiecare foaie de aluat într-o “pătură” de 4-5 milimetri grosime, pe masa tapetată cu făină.
- Tăiaţi pătrate sau romburi, cu latura de 4 centimetri, cu ajutorul unui cuţit sau role de patiserie.Aluatul se lucrează repede pentru a nu permite unturii să îl înmoaie.
- Aşezaţi câte o linguriţă de gem în centrul fiecărei bucăţi.
- Pentru varietatea cu nucă înlocuiţi gemul cu crema de nucă obţinută mai sus.Un gem prea moale va curge în timpul procesului de coacere.
- Pliaţi (vezi foto).
- Aşezaţi cornuleţele în tava tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu puţin ulei, la distanţa de 2 degete unul de celălalt.
- Introduceţi la cuptor pentru 20-25 de minute, până când se rumenesc.
- Scoateţi cornuleţele din tavă, lăsaţi-le să se răcorească 10 minute şi pudraţi-le cu zahăr pudră vanilat.
- Repetaţi cu restul aluatului şi umpluturilor rămase.
Timp de gătire: 30 minute (per tavă)
Porţii: aproximativ 100 bucăţi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu