Cunoscută cu precădere în Moldova, Oltenia şi Muntenia sub această formă, reţeta colivă diferă de la regiune la regiune şi de la casă la casă însă în majoritatea colivelor găsim grâu/arpacaş fiert, nucă, zahăr şi mirodenii parfumate. Jos e doar una dintre variante.
Ingrediente:
- 800 grame arpacaş
- 500 grame zahăr
- 500 grame nucă măcinată
- coaja rasă de la o lămâie
- 2 linguri scortisoara macinată
- 10 ml esenţă de rom
- 200 grame biscuiţi simpli (opţional)
- 3 plicuri de zahăr vanilat
- 1 lingură cacao
- zahăr pudră sau fulgi de nucă de cocos, bombonele (pentru ornat)
- 1 vârf de cuţit de sare
Preparare:
- Spălaţi arpacaşul în mai multe ape reci (4-5).
- Puneţi arpacaşul la fiert cu 2 litri de apă rece.
- Fierbeţi arpacaşul la foc foarte mic (sau mai sigur în cuptor) până când boabele au absorbit aproape toată apa şi s-au înmuiat.Coliva nu se amestecă pe parcursul fierberii. Vasul se mişcă doar pe foc de câteva ori pentru a preveni lipirea boabelor.
- Adăugaţi un vârf de cuţit de sare, 500 grame de zahăr şi coaja de lămâie şi mai fierbeţi la foc mic încă 10-15 minute.
- Luaţi de pe foc, acoperiţi şi lăsaţi să se răcească până a doua zi lent.
- A doua frământaţi cu mâana amestecul împreună cu 500 de grame de nucă măcinată, scorţişoara, esenţa de rom şi zahărul vanilat.
- Dacă este prea moale amestecul, adăugaţi biscuiţi populari pisaţi până când se leagă pentru a putea fi modelat.
- De formează coliva într-o formă ovală sau rotundă, înaltă de 6-8 centimetri, sau pe un platou.
- Se pudrează cu nucă de cocos sau zahăr pudră.
- Se cacaoa în formă de cruce în mijocul colivei.
- Opţional, se decorează cu bombonele.
Timp de pregătire: 2 ore şi 30 de minute
Porţii: 12-16
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu