Tort etajat cu mascarpone, ciocolata, visine si zmeura
V-am mai povestit cum sta treaba cu comenzile aici, acum insa a venit randul fiica-mii sa dea
comanda de tort pentru ziua ei. Ceva mai simandicoasa ca fii-miu mi-a cerut tort etajat, cu doua tipuri de blat, cu doua umpluturi diferite si cu culori diferite. :) Nu puteam face altceva decat sa ma conformez cerintelor ei.
Poze cu sectiune nu am pentru ca a fost o zi cu atatea peripetii incat nu s-a mai gandit nimeni la sectiune. :))
Ingrediente:
comanda de tort pentru ziua ei. Ceva mai simandicoasa ca fii-miu mi-a cerut tort etajat, cu doua tipuri de blat, cu doua umpluturi diferite si cu culori diferite. :) Nu puteam face altceva decat sa ma conformez cerintelor ei.
Poze cu sectiune nu am pentru ca a fost o zi cu atatea peripetii incat nu s-a mai gandit nimeni la sectiune. :))
Ingrediente:
Blat 1:
- 5 oua mari
- 160 g zahar tos
- 150 ml lapte
- 50 ml ulei
- 150 g faina
- 6 g praf de copt
- 50 g cacao
- un praf de sare
Blat 2
- 3 oua mari
- 120 g zahar
- 100 g faina
- 50 ml lapte
- 30 ml ulei
- 1 lgt extract de vanilie
- 1 lgt praf de copt
- un praf de sare
Crema de mascarpone si ciocolata alba
- 150 g frisca lichida (Pilos)
- 200 g ciocolata alba
- 1 galbenus mare
- 250 g mascarpone
Crema de mascarpone si ciocolata neagra
- 200 g ciocolata
- 300 g frisca lichida (Pilos)
- 250 g mascarpone
- 3 galbenusuri mari
Crema de zmeura
- 175 g zmeura
- 4 lg zahar
- 160 g marshmallows
Crema de ciocolata cu visine
- 275 g frisca lichida (Pilos)
- 200 g ciocolata neagra (55% cacao)
- 1 lg cacao
- 150 g dulceata de visine
Sirop
- 40 ml sirop concentrat de visine + 200 ml apa plata (pentru blatul 1)
- 30 ml sirop concentrat de salcam + 150 ml apa plata (pentru blatul 2)
Decor:
- zmeura
Cum procedam:
Blat 1.
1. Preincalzim cuptorul la 190 °C.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Batem galbenusurile cu 80 g zahar pana cand capata volum si se deschid la culoare. Adaugam uleiul, laptele, faina amestecata cu praful de copt si cacao si mixam pana la incorporare acestora.
4. Mixam albusurile cu praful de sare pana cand se transforma in spuma. Adaugam restul de zahar si mixam pana cand spuma este tare iar zaharul s-a topit.
5. In compozitia cu cacao si galbenusuri batute adaugam 2-3 linguri de albusuri si amestecam cu o spatula, apoi rasturnam totul in albusurile spuma si amestecam usor cu o spatula.
6. Turnam compozitia intr-o tava rotunda (22 cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 40-50 min. Faceti testul scobitorii. Dupa ce s-a copt, scoatem blatul la racit pe un gratar.
Blat 2
Pentru a prepara al doilea blat procedam la fel ca la primul cu o singura diferenta, in loc de cacao adaugam esenta de vanilie. Punem compozitia intr-o tava rotunda (17 cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 30 min. Din nou, pentru siguranta facem testul scobitorii.
Crema de mascarpone si ciocolata alba
1. Punem 100 g frisca lichida intr-o cratita non-aderenta pe foc mic. Cand este fierbinte (dar fara sa fi dat in clocot) oprim focul si punem ciocolata alba rupra in bucati. lasam 1 minut si apoi invartim pana cand se topeste.
2. Punem galbenusul cat compozitia este inca fierbinte si omigenizam. Compozitia obtinuta o dam printr-o sita si apoi o lasam sa se raceasca complet.
3. Mixam mascarponele cu 50 g frisca lichida si il adaugam compozitiei racite si introducem in frigider min 4 ore.
Modul de preparare a cremei de mascarpone si ciocolata neagra este acelasi ca si la cea de ciocolata alba.
Crema de zmeura:
Atentie!!! Aceasta crema o preparam in momentul in care asamblam tortul.
1. Punem zmeura impreuna cu zaharul pe foc mic intr-o cratita non-aderenta si lasam pana cand totul se transforma intr-un sos gros (ca in imagine).
2. Punem marshmallows-urile si amestecam pana la topirea completa a acestor insistand cu o spatula pe fiecare.
Crema de ciocolata cu visine:
1. Punem frisca lichida intr-o cratita non-aderenta, la foc mic pana cand se inferbanta.
2. Oprim focul, punem ciocolata rupta in bucati mici, lasam 2 minute apoi amestecam energic, pana la topirea completa a acesteia.
3. Dupa ce s-a racit o bagam compozitia in frigider pentru 4 ore.
4. Scoatem compozitia, o mixam pret de cateva minute, pana cand se deschide la culoare, adaugam visinele si amestecam cu o lingura.
Asamblare:
Asamblam blaturile separat.
1. Incepem cu cel negru feliindu-l.
2. Punem pe un platou, intr-un inel pentru tort o felie de blat, o insiropam cu 1/3 din siropul de visine, punem jumatate din crema de ciocolata cu visine, a doua felie, insiropam, restul de crema cu visine si ultima felie pe care o vom insiropa.
3. Bagam blatul in frigider pentru 1-2 ore.
4. Scoatem apoi inelul, punem la distanta de 5-10 cm de margine 4 betisoare/paie pe care le vom taia la nivel si care au rol in sustinerea blatul urmator.
5. Imbracam blatul in crema de mascarpone si ciocolata neagra si il bagam in frigider pentru cel putin 2 ore.
6. Blatul alb il feliem, apoi il montam intr-un inel pentru tort, punand prima felie, o insiropam putin, jumatate din crema calda de zmeura, a doua felie, insiropam, punem restul de crema de zmeura si ultima felie pe care o vom insiropa apoi il bagam in frigider pentru 1-2 ore.
7. Scoatem inelul si imbracam in crema de mascarpone si ciocolata alba doar marginea tortului. Dam la frigider minim 1 ora.
8. Punem blatul alb deasupra celui negru cu grija, apoi il imbracam in restul de crema si il finisam.
9. Il bagam din nou in frigider pana in momentul in care il vom servi.
Pofta buna!
Crema de zmeura:
Atentie!!! Aceasta crema o preparam in momentul in care asamblam tortul.
1. Punem zmeura impreuna cu zaharul pe foc mic intr-o cratita non-aderenta si lasam pana cand totul se transforma intr-un sos gros (ca in imagine).
2. Punem marshmallows-urile si amestecam pana la topirea completa a acestor insistand cu o spatula pe fiecare.
Crema de ciocolata cu visine:
1. Punem frisca lichida intr-o cratita non-aderenta, la foc mic pana cand se inferbanta.
2. Oprim focul, punem ciocolata rupta in bucati mici, lasam 2 minute apoi amestecam energic, pana la topirea completa a acesteia.
3. Dupa ce s-a racit o bagam compozitia in frigider pentru 4 ore.
4. Scoatem compozitia, o mixam pret de cateva minute, pana cand se deschide la culoare, adaugam visinele si amestecam cu o lingura.
Asamblare:
Asamblam blaturile separat.
1. Incepem cu cel negru feliindu-l.
2. Punem pe un platou, intr-un inel pentru tort o felie de blat, o insiropam cu 1/3 din siropul de visine, punem jumatate din crema de ciocolata cu visine, a doua felie, insiropam, restul de crema cu visine si ultima felie pe care o vom insiropa.
3. Bagam blatul in frigider pentru 1-2 ore.
4. Scoatem apoi inelul, punem la distanta de 5-10 cm de margine 4 betisoare/paie pe care le vom taia la nivel si care au rol in sustinerea blatul urmator.
5. Imbracam blatul in crema de mascarpone si ciocolata neagra si il bagam in frigider pentru cel putin 2 ore.
6. Blatul alb il feliem, apoi il montam intr-un inel pentru tort, punand prima felie, o insiropam putin, jumatate din crema calda de zmeura, a doua felie, insiropam, punem restul de crema de zmeura si ultima felie pe care o vom insiropa apoi il bagam in frigider pentru 1-2 ore.
7. Scoatem inelul si imbracam in crema de mascarpone si ciocolata alba doar marginea tortului. Dam la frigider minim 1 ora.
8. Punem blatul alb deasupra celui negru cu grija, apoi il imbracam in restul de crema si il finisam.
9. Il bagam din nou in frigider pana in momentul in care il vom servi.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu