Prajitura cu mere si gutui
Prajitura cu mere si gutui este excelenta pentru acest sezon rece. Merge servita langa un ceai cald sau o cafea cu multa frisca.
Este o reteta simpla si cu succes garantat, iar daca aveti vreo 2 gutui ramase la loc racoros din toamna e si mai bine. Daca nu aveti gutui e perfecta si doar cu mere, sau combinatie de mere si gem de gutui.
Am folosit:
- Pt aluat: 250 g margarina, 250 g zahar pudra vanilat, 2 oua, 600 g faina, 1 plic praf de copt, esenta de lamaie, un praf de sare;
- Pt umplutura: 1/2 kg mere, 1/2 kg gutui, 2 lingurite scortisoara, 1/2 lingurita ghimbir, 1/2 lingurita nucsoara, zahar vanilat, 150 g zahar, 100 g stafide.
Intr-un bol am pus margarina si am amestecat-o bine cu 200 g zahar pudra. Am pus apoi ouale, esenta de lamaie, praful de copt si cel de sare, apoi faina treptat pana am obtinut un aluat omogen dar nu foarte tare.
Am pus aluatul in folie alimentara si l-am lasat in frigider 20-30 de minute.
Am decojit merele si gutuile si le-am dat pe razatoare.
Le-am pus intr-o cratita, pe foc mic, Am adaugat zaharul, stafidele si apoi 2 lingurite scortisoara, 1/2 lingurita ghimbir, 1/2 lingurita nucsoara si zahar vanilat.
Am amestecat bine cu o spatula de lemn si am lasat pe foc pana cand au devenit moi fructele.
Am pus compozitia deoparte sa se raceasca.
Am pregatit o tava pe care am uns-o cu putina margarina.
Am impartit aluatul in 2 bucati si le-am intins pe masa infainata. Foaia de aluat nu trebuie sa fie chiar subtire, ca la placinta, ci mai groasa.
Am pus prima foaie in tava si am taiat surplusul de pe margini.
Am pus umplutura de mere si gutui si deasupra cealalta foaie de aluat. Nu uitati sa intepati din loc in loc, cu o furculita, atat prima foaie cat si pe a doua.
Am pus prajitura in cuptorul preincalzit la foc mic 40 de minute.
Dupa ce am scos-o din cuptor am lasat-o sa se raceasca 10 minute, apoi am pudrat-o cu zahar si am portionat-o.
Este super buna, foarte frageda, economica si usor de preparat!
Umplutura poate sa difere in functie de preferinte: branza si stafide, dovleac, nuca, gem etc.
Pofta buna si gatiti cu spor!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu