Faceți căutări pe acest blog

make-money-468x60

vineri, 18 octombrie 2013

Homemade Mozzarella I

Homemade Mozzarella I

   
    Cui nu-i place mozzarella?!
    Daca sunteti iubitori de mozzarela, azi va voi invata cum sa faceti acasa aceasta banzica delicioasa. Nu e greu, dar cere multa rabdare si timp.

 Ingrediente:

- 7 l lapte integral
- 100 pana la 300 ml zer (sau iaurt)
- cheag (daca folositi pastile -> 1/2 tableta dizolvata in 4 linguri de apa, daca folositi lichid -> 14-18 picaturiATENTIE! Cititi si folositi indicatiile de pe recipientul de cheag/instructiunile de la tablete pentru ca sunt diferite tipuri de cheag si nu toate au aceeasi concentratie - personal, folosesc un cheag produs in Danemarca)
- sare

Cum procedam:

1. Punem laptele + zerul intr-un vas de  inox pe foc si incalzim pana la 30 °C.
2. Oprim focul, adaugam cheagul si invartim.
3. Punem deasupra vasului un capac si il invelim cu un prosop. 
4. Dupa 1 h scoatem capacul si taiem coagulul in patrate. Acoperim din nou cu capacul si prosopul si mai lasam 1 h.
5. Scoatem coagulul intr-o sita/tifon si il lasam la scurs  ( 2 h daca va grabiti - timp in care il intoarceti/stoarceti la fiecare 30-40 min,  iar daca aveti timp mai mult la dispozitie  il lasati 12 ore la scurs).
6. Taiem coagulul in felii mici pe care le punem in sita cam 30 min.

 
7. Infierbantati 2 l apa.
8. Puneti feliutele de branza intr-un vas si turnati apa fierbinte peste ele.
9. Invartiti branza cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza si devine elastica. 
10. Intr-un alt vas puneti apa rece si sare.
11. Formati bilute din branzica si punetile in bolul cu apa rece. Le lasati in apa 5-10 min.
12. Scoateti bilutele de branza din apa si  lasati-le la scurs 5 min.
13. Impachetati si dati la frigider, lasati la maturat min 7 zile.
14. Rezista in frigider pana la 1 - 1 1/2 luna!

   Pofta buna!

  Nota!
1. Eu folosesc lapte de la tara, nu stiu daca iese cu lapte pasteurizat pt ca nu am incercat... Asa ca cine nu are parinti/bunici la tara sa si-i cumpere :P 
 2. Din 7 l de lapte ies ~ 800 g mozzarella.

 P.S. N-am facut poze de la inceput ... abia dupa aceea mi-a cazut fisa :P   

Update

Am incercat si cu iaurt in loc de zer si iese mult mai buna.      
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu