Blat
3 albusuri - 90 gr
160 gr lapte
1 lingurita extract de vanilie
100 gr fistic macinat
100 gr faina
5 gr praf de copt
1 lingurita pudra de matcha
100 gr unt
140 gr zahar
Crema
300 gr lapte condensat
300 gr crema de branza
4 gr gelatina
2-3 linguri apa rece
250 ml smantana pt frisca
1 lingurita zahar vanilat
Ganache de ciocolata si caramel
50 gr dulce de leche
50 gr ciocolata neagra
50 gr smantana pt frisca
Timp de preparare: 2+ ore Timp de coacere: 40 min. Nr. portii: 20
Albusurile (la temperatura camerei) le amestecam cu 3 linguri lapte si extractul de vanilie. Le batem usor cu furculita.
Faina o amestecam cu celelalte ingrediente uscate: fisticul macinat marunt, praful de copt, pudra matcha si zaharul. Mixam cu mixerul la viteza mica timp de jumatate de minut. Incepem sa adaugam alternativ untul (moale) si laptele. Mixam timp de 1-2 minute apoi adaugam albusurile si mai mixam pana la omogenizarea completa (nu mai mult de 2 minute).
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam o tava de dimensiuni 24/24cm cu hartie de copt. Turnam compozitia de blat in tava si coacem pentru 35-40 de minute. Dupa 35 de minute facem testul cu scobitoarea, daca nu iese curata mai lasam blatul inca 5 minute.
Scoatem blatul la racit pe un gratar.
Crema...hmmm. Pentru crema e musai sa aveti lapte condensat. Se gaseste si in comert, dar se poate prepara si in casa (eu inca nu am facut asta).
Asadar, dupa ce am rezolvat problema cu laptele condensat (cumparat sau facut acasa) pregatim o forma termorezistenta (nu foarte mare, un vas de yena ar fi ideal) Turnam laptele condensat acolo, punem jumatate de lingurita de sare si amestecam. Acoperim vasul cu folie de aluminiu.
Preincalzim cuptorul la 220 de grade. Punem vasul de yena intr-o tava mai mare, turnam apa in tava astfel incat sa ajunga pana la jumatatea vasului de yena. Introducem vasul de yena cu tot cu tava la cuptor si lasam acolo pentru o ora si 15 minute. E suficient atat. Daca nu aveti incredere puteti sa mai verificati din cand in cand, dar atentie mare la aburi.
Daca scade prea mult apa din tava, puteti sa mai completati dar tot cu apa fierbinte.
Bun, cand e gata dulcele de leche il scoatem din cuptor, il lasam la racit apoi il mixam bine pana cand devine cremos si omogen.
Punem gelatina la hidratat in 2-3 linguri de apa rece, o lasam asa 5 minute,
Mixam crema de branza si adaugam treptat dulce de leche. Pastram 50 de grame de dulce de leche pentru ganache. Vom obtine o crema delicioasa (nu va atingeti de ea, ca nu mai ramane nimic pentru prajitura). Gelatina o incalzim timp de 10-15 secunde la microunde apoi o amestecam in crema de branza.
Frisca o batem spuma tare cu o lingurita de zahar vanilat apoi incorporam usor crema de branza si dulce de leche cu miscari de jos in sus.
Punem 2/3 din crema peste blatul racit si dam la rece peste noapte. A doua zi portionam prajitura in bucati de dimensiunea dorita si turnam ganache-ul de ciocolata si caramel. Ganache-ul? Simplu de facut. Punem pe foc smantana pentru frisca. Cand e fierbinte adaugam ciocolata rupta bucatele si dulcele de leche, omogenizam apoi oprim focul. Turnam ganache-ul peste fiecare bucata de prajitura, apoi ornam cu crema ramasa.
V-am facut pofta? Daca nu...nu-i problema, o pastrez pentru mine :)
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu