Pasca traditionala este nelipsita la mesele de sarbatoare, iar pana la Inaltare avem prilejul de a face aceasta paine sfintita ori de cate ori ne face placere.
Eu v-am mai zis ca nu bat cu acest tip de pasca, dar l-am facut pentru cei care considera ca nu e sarbatoare daca nu au la masa o astfel de pasca.
Poza cu sectiunea sa nu-mi cereti pentru ca n-am, le-am facut cadou. Pentru noi am facut una fara aluat din umplutura ramasa. ;)
Ingredinte pentru 3 pasti (24, 22 si 20 cm)
Maia:
- 600 ml lapte caldut
- 50 g drojdie proaspata
- 2 lg faina
- 1 lg zahar tos
Aluat:
- maiaua +
- 1100 g faina de grau
- 120 g zahar tos
- 4 galbenusuri
- 200 g smantana/ iaurt gras
- 150 ml ulei de palmier
- coaja de la o portocala
Umplutura:
- 1450 g branza proaspata de vaci
- 350 g iaurt gras
- 4 oua
- 50 g gris
- 100 g faina
- 120 g zahar
- 200 g stafide aurii
- 100 g stafide brune
- 1 lgt esenta de rom
- Pentru uns:
- 1 galbenus amestecat cu 3 lg de lapte
Cum procedam:
1. Pentru pregatirea maielei si a aluatului procedam ca la cozonacul pufos cu rahat turcesc.
2. Preincalzim cuptorul la 190°C.
3. Pentru umplutura pune stafidele la inmuiat 30 min in apa calduta. Amestecamcu un mixer vertical branza, iaurtul, zaharul, ouale, faina si grisul. Incorporam apoi cu o spatula amestecand bine, stafidele scurse de apa si esenta de rom.
4. Dupa ce a dospit, impartim aluatul in 3. Fiecare bucata o impartim apoi in 2 bucati.
5. Intindem o bucata de aluat (din cele doua) sub forma unui disc, il transferam intr-o tava (24 cm) tapetata cu hartie de copt.
6. A doua bucata o taiem in 3, apoi fiecare bucatica o intidem si o mai taiem inca odata in 3 bucati egale pe care le vom impleti si le vom pune in tava de jur imprejurul discului de aluat. La imbinari punem de asemenea, cate o bucatica de aluat impletit.
7. Punem cateva linguri de umplutura in centru si lasam la dospit 20 min, deasupra facem cate o cruce din aluat. Ungem cu oul batut si introducem in cuptor pana cand devine rumena ~ 60 min.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu