Reţetă: Prăjitură cu dovleac
Ingrediente:
pentru umplutură- 1200 grame miez de dovleac (curăţat, fără semințe şi trecut prin răzătoarea mare)
- 200 grame zahăr
- 1 lămâie
- 1 lingură zdravănă de scortisoara rasă
- 50 grame unt
pentru aluat - 5 ouă mari
- 1 cană de ulei
- 1 cană de lapte gras
- 1 cană de zahăr
- 2 căni de făină
- 1 plic de zahăr vanilat
- 1 plic praf de copt
- 1 vârf de cuţit de sare
pentru decor - 160 grame zahăr pudră vanilat
Preparare:
- Răzuiţi coaja lămâii şi extrageţi zeama.
- Topiţi untul într-o cratiţă sau tigaie adâncă.
- Adăugaţi miezul de dovleac, zeama şi coaja de lămâie, zahărul şi scorţişoara.
- Sotaţi bine la foc mic până când dovleacul se înmoaie (aproximativ 20-30 de minute); dacă e cazul mai adăugaţi puţină apă.
- Lăsaţi umplutura să se răcească.
- Încingeţi cuptorul la 165-170 grade Celsisus (temperatură medie).
- Tapetaţi o tavă cu hârtie de copt unsă cu ulei.Bateţi ouăle cu zahărul şi zahărul vanilat într-un castron adânc. În funcţie de dimensiunea tăvii, prăjitura dumneavoastră va fi mai subţire sau mai groasă. Vă recomandăm o tavă de aproximativ 30×30 centimetri.
- Adăugaţi laptele şi uleiul.
- Încorporaţi cu un tel praful de copt şi făina. O să obţineţi un aluat fluid.
- Turnaţi jumătate din aluat în tavă şi introduceţi-o la cuptor pentru 9-10 minute.
- Scoateţi tava din cuptor şi turnaţi umplutura peste.
- Turnaţi restul de aluat peste umplutură şi introduceţi la cuptor pentru 25-35 de minute (în funcţie de grosimea prăjiturii). Testaţi-o cu o scobitoare.
- Scoateţi prăjitura din cuptor, lăsaţi-o să se răcorească, pudraţi-o cu zahăr vanilat şi porţionaţi-o.
Timp de pregătire: 20 minute
Timp de gătire: 1 oră
Porții: 16 – 24 bucăți, în funcție de dimensiunea tăvii
Pentru o măsurare corectă folosiţi aceeaşi cană normală (250 ml).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu