Reţetă: Gogoși
Ingrediente:
- 500 grame făină albă
- 10 grame drojdie uscată (sau 25 proaspătă)
- 100 ml lapte călduţ
- 100 ml iaurt sau lapte bătut
- 100 grame unt gras (minim 80%), la temperatura camerei
- 2 ouă
- 5 linguri de zahăr tos
- 1 plic de zahăr vanilat
- coaja rasă de la o lămâie
- 1 linguriţă rasă de sare
- 150 de grame zahăr pudră vanilat
- 400 grame gem de căpşuni
- ulei pentru prăjit
Preparare:
- Amestecaţi făina cu drojdia, sarea, cele 5 linguri de zahăr, zahărul vanilat, coaja rasă de la lămâie într-un castron adânc.
- Separat, amestecaţi ouăle cu laptele călduț, iaurtul şi untul.
- Amestecaţi ingredientele lichide cu cele solide şi frământaţi aproximativ 10 minute, până obțineţi un aluat elastic, relativ moale.
- Puneţi aluatul într-un vas şi lăsaţi-l la cald la dospit pentru aproximativ o oră. Dacă aveţi maşină de făcut pâine, puteţi să o folosiţi până în acest punct folosind programul pentru aluat (inclusiv funcţia de dospire).
- Împărţiţi aluatul în două.
- Întindeţi fiecare parte, pe rând, cu sucitorul într-o foaie de aproximativ 5 milimetri grosime, pe masa pudrată cu făină.
- Folosiţi un pahar cu diametrul de 6-8 centimetri, cu gura trecută prin făină, pentru a tăia cercuri din aluat.
- Excesul de aluat se remodelează, se întinde în foaie şi se taie din nou.
- Lăsaţi gogoşile formate să dospească 15 minute la cald.
- Încingeţi uleiul (la aproximativ 190 de grade), temperatură medie spre mare, într-o tigaie adâncă.
- Rumeniţi gogoşile pe ambele părţi.
- Scoateţi gogoşile pe un şervet de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
- Pudraţi gogoşile cu zahăr pudră vanilat.
Timp de pregătire: 30 minute + 1 oră pentru dospire
Timp de gătire: 30 minute
Porții: 40 gogoși
pentru gogoşi cu gem
Folosiţi un gem cremos, fără bucăţi mari. Dacă nu este omogen, putreţi trece gemul printr-o strecurătoare deasă.
Gogoşile se umplu înainte de a se pudra cu zahăr.
- Folosiţi o “seringă” din plastic pentru ornat pe care o umpleţi cu gem.
- Injectaţi gem prin lateral în fiecare gogoaşă. Cam 1 linguriţă în fiecare.
- Pudraţi gogoşile cu zahăr.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu