A mea este...hmmm, nu stiu daca am o inghetata preferata neaparat, stiu doar ca imi plac mai multe sortimente: capsune, ciocolata (clar :P), caramel...cafea. Multe sunt, undeva pe lista e si inghetata de vanilie, chiar daca nu intre primele. Insa fara inghetata asta nu stiu ce ne-am face pentru ca multe sortimente pornesc de la ea, tare multe. Si unde mai pui ca e si cremoasa, aromata, racoroasa...adica exact asa cum trebuie sa fie o inghetata buna.
Ingrediente
4 galbenusuri
300 ml lapte
1 pastaie de vanilie
400 ml smantana dulce
6-8 linguri de zahar
1 lingura suc de lamaie - optional
Inghetata mea a iesit destul de galbena pentru ca am folosit oua de casa, si galbenusurile aveau o culoare intensa :) - asta e o clarificare in caz ca va intrebati de ce e asa colorata :) Gata, acum sa trecem la treaba.
Pastaia de vanilie o despicam cu un cutit cu varf ascutit si scoatem semintele cu grija. Punem laptele pe foc impreuna cu semintele si pastaia de vanilie (asa despicata cum e) si lasam pana cand ajunge la punctul de fierbere. Oprim focul si lasam la infuzat, acoperita, pentru 30 de minute. Partea asta nu e obligatorie daca va grabiti, insa daca aveti timp si rabdare sa asteptati e mai bine sa o lasati la infuzat pentru o aroma mai puternica.
Dupa jumatate de ora scoatem pastaia de vanilie si punem laptele din nou pe foc. Galbenusurile le frecam cu zaharul (eu am pus doar 6 pentru ca nu o voiam prea dulce) pana cand se albesc la culoare si isi dubleaza volumul.
Punem 2-3 linguri de lapte peste oua si amestecam repede ca sa nu obtinem omleta. Apoi procedam invers, turnam crema de oua peste lapte si punem din nou pe foc mic, mic. Lasam pe foc pana se ingroasa usor, cat sa ramana pe lingura in momentul in care scoatem lingura din crema. Eu am lasat-o in jur de 5-6 minute. Nu se va ingrosa la fel de mult ca o crema, ci va fi ca o smantana mai lichida.
Crema nu trebuie sa fiarba de aceea focul trebuie sa fie foarte mic si de preferat e sa folosim o oala cu fund gros.
Lasam crema la racit. Se poate pune intr-un vas mai mare cu apa rece daca vrem o racire mai rapida :)
Cand crema de oua a ajuns la temperatura camerei practic sunt aproape gata :P
Mixam smantana dulce (poate fi smantana de separator - ideal - sau smantana pentru frisca, sau chiar frisca) 2-3 minute pana cand devine spumoasa. Daca nu se ingroasa cat de cat atunci adaugam 1 lingura de zahar pudra si mai mixam pana se ingroasa putin, nu trebuie sa fie batuta bat.
Incorporam smantana in crema de vanilie usor, cu miscari de jos in sus. Nu vom obtine o compozitie foarte groasa, dar nu e problema, asa trebuie sa fie...ca o smantana. La final putem adauga o lingura suc de lamaie - nu va speriati, nu o sa schimbe gustul - pentru a evita formarea acelor de gheata (am citit asta pe undeva). Daca va ganditi ca o sa se simta aroma de lamaie sau daca aveti masina de facut inghetata, puteti sa omiteti acest pas.
Daca o vreti mai light...puteti sa inlocuiti jumatate din cantitatea de smantana cu iaurt cremos, preferabil grecesc...si va asigur ca tot buna o sa iasa!
Punem compozitia intr-un recipient numai bun de pus la congelator. Daca aveti masina treaba e simpla, va descurcati voi. Eu nu am...asa ca a trebuit sa mai mixez de vreo 3-4 ori in ea la interval de jumatate de ora.
A iesit foarte buna siiii cremoasa cum nu m-am asteptat. Sper ca sfaturile mele sa fie de ajutor si va poata indruma inspre o inghetata reusita facuta in casa.
Enjoy!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu