Cornuri sarate cu branza
Ingrediente:
1 kg de faina de buna calitate
50 gr drojdie proaspata
1.5 lingurita sare
500 ml lapte
2 linguri zahar
300 ml ulei (sau unt)
2 galbenusuri
2 albusuri pentru uns cornurile
branza dulce sau telemea (optional)
susan sau mac
Mod de preparare:Se face in primul rand maiaua, dintr-un pumn de faina si putin lapte caldut
Intai dizolvam drojdia cu laptele caldut apoi adaugam faina si mestecam bine. Maiaua trebuie sa fie cleioasa si se lasa la crescut intr-un loc ferit de curent!
Intre timp pregatim aluatul. Acest aluat nu necesita prea mare atentie deoarece se amesteca toate ingredientele odata fara sa framantam prea mult, ca la cozonac.
Intr-un lighenas, se cerne faina, se adauga, sarea, cele 2 galbenusuri, laptele caldut (cam 37 grade sa aiba) si zaharul, se amesteca totul cu mana pana cand s-a incorporat tot apoi adaugam maiaua care trebuie sa-si fi dublat volumul. Puteti astepta intai sa creasca maiaua si sa o adaugati in lighenas inainte de a mesteca.
Aluatul va fi unul gras, dar nu va speriati, asa trebuie sa fie pentru a putea rulacornurile.
Se formeaza o bila mare de aluat care se lasa la dospit cca 1 ora, pana cand se dubleaza in volum.
Cand a luatul a crecut formam un cilindru pe care il taiem in 6 sau 7 bucati din care vom face bile de coca.
Se ia cate o bila si se intinde cu facaletul in forma rotunda pe planseta. Fiecare rotund se taie in raze (8 sau 10) care se vor rula de la baza mare spre varf, tragand de fiecare data cand rulam inspre noi pentru a forma cat mai multe straturi. Aluatul ne permite, fiind foarte elastic.
Pe fiecare raza se va presara putina branza daca vreti sau chiar bucatele de crenwursti sau ciuperci. eu de obicei le fac cu branza sarata si le consum pe post de paine.
Dupa ce le asezati in tava, se ung fiecare cu albus de ou si se presara susan sau mac pe deasupra.
Se coc in cuptorul preincalzit la 200 de grade C pentru cca 25 de minute, sau pana cand devin aurii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu