De cand am vazut la Diana tortuletul ei superb cu lemon curd, am zis ca musai sa fac si eu asemenea isprava. Arata prea bine si prea era tentant ca sa nu-l incerc....si de cand eu cu pasiunea mea pentru torturi, atat mi-a lipsit sa-l vad :) Citind cu atentie articolul ei am vazut si sursa originala, de unde am luat si eu blatul doar ca eu am inlocuit o parte din faina cu nuca de cocos (un deliciu, ce sa mai zic). Pentru umplutura si frosting am ales o crema de branza plus un mango curd cu ciocolata alba si mascarpone. Sa va mai spun sau vreti sa trecem la reteta? :P
Mai am ceva de adaugat inainte de asta, ca e unul din cele mai bune torturi mancate/facute de mine, cu toate ca eu sunt o ciocolatoasa inraita...acest tort mi-a ajuns direct la suflet si greu m-am abtinut sa nu-l devorez tot. Ok, gata acum chiar ca ma opresc cu palavrageala, si trec repede la reteta.
Blat
2 cups faina
1/2 cups nuca de cocos
1 plic praf de copt
1/4 lingurita sare
1+ 1/3 cups zahar
2 linguri coaja de lamaie
160 gr unt 80% moale
1 cup lapte integral
5 albusuri mari
1/2 lingurita cream tartar
1 cup = o cana de 240 ml
Mango Curd
1 mango mare si copt
3 linguri suc de lamaie
1/2 cana zahar brun
3 galbenusuri mari
80 gr unt 80% grasime
Cream cheese frosting
250 gr crema de branza
100 gr unt moale
60 gr zahar pudra
1 lingurita zahar vanilat
Decor
150 gr mango curd
50 gr ciocolata alba
100 gr mascarpone
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 40 min. Nr portii: 12-14
Incepem cu mango curd, pentru reteta m-am insiprat de pe Epicurious, cu niste mici modificari. Curatam mango de coaja si de sambure, apoi il taiem cubulete pe care le punem in blender si mixam pana obtinem o pasta. Eu am folosit pasta direct asa, nu am mai dat-o prin sita pentru ca nu am vrut sa pierd nimic. Punem piureul de mango impreuna cu sucul de lamaie intr-o oala pe bain marie. Galbenusurile le mixam bine cu zaharul pana cand isi deschid culoarea, apoi le adaugam peste piureul de mango fierbinte si amestecam bine de tot pana la incorporare. Continuam sa amestecam usor timp de aproximativ 10 minute, apoi luam crema de pe foc si adaugam untul taiat cubulete. Omogenizam si apoi acoperim cu folie alimentara si lasam la rece pentru cateva ore, sau peste noapte.
Pentru blat eu am folosit o tava de dimensiuni 23/28cm, dar merg si doua forme rotunde de diametru 20cm, asta in caz ca vreti sa-l faceti rotund. Indiferent ce forma ii dam, trebuie sa tapetam fundul cu hartie de copt, iar pe laterale sa ungem cu unt si apoi sa presaram faina. Eu de faina am uitat, si am avut ceva emotii pana l-am scos din tava, dar din fericire totul a fost bine.
Buuun, untul moale il mixam cu zaharul si coaja de lamaie pana cand devine cremos. Separat amestecam faina, praful de copt, sarea si nuca de cocos cu o lingura sau un tel. Peste crema de unt punem un sfert din cantitatea de lapte, mixam usor apoi adaugam un sfert din ingredientele uscate. Adaugam in trei reprize restul de lapte si de ingrediente uscate. Mixam doar pana la omogenizare, nu mai mult.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Incepem sa mixam albusurile (lasate in prealabil la temperatura camerei) pana cand devin usor spumoase. In acest moment adaugam sarea si cream of tartar apoi mixam bine de tot, pana obtinem o spuma bat.
Adaugam un sfert din albusuri in restul compozitiei si amestecam usor cu miscari de jos in sus pana la incorporarea completa. Continuam la fel si cu restul de albusuri, adaugand tot cate un sfert odata si amestecand usor. Turnam compozitia in tava si nivelam cu o spatula. Coacem blatul pentru aproximativ 40 de minute, pana este rumenit frumos la suprafata. Cand blatul este racit complet il taiem in doua, prima data pe verticala, apoi fiecare bucata o taiem in doua pe orizontala.
Pentru crema de branza lucrurile sunt tare simple insa ca sa iasa bine trebuie ca atat branza cat si untul sa fie la temperatura camerei, adica scoase cu doua ore inainte de a ne apuca de treaba din frigider.
Mixam untul cu branza pana cand amestecul devine cremos si omogen, adaugam treptat zaharul pudra si continuam mixarea pentru cateva minute, pana cand zaharul este complet topit. Dam crema la rece pentru 1-2 ore.
Bun, acum putem incepe asamblarea. Vom avea in total 4 blaturi - dupa taiere. Luam un blat si-l asezam pe un platou, punem 2-3 linguri de mango curd si nivelam, apoi punem 2 linguri de crema de branza. Procedam la fel cu toate blaturile, in afara de ultimul pe care il vom acoperi doar cu crema de branza. Crema de branza ramasa o vom folosi ca sa acoperim tortul in intregime. Dam tortul la rece si pregatim crema pentru decor.
Punem intr-un vas pe foc mic mascarpone si ciocolata alba. Cand compozitia e omogena adaugam si mango curd si amestecam bine, Luam vasul de pe foc si-l lasam 10-15 minute la temperatura camerei. Scoatem tortul din frigider si turnam deasupra crema de mango curd, lasand sa cada si pe laterale.
Dam tortul la rece, preferabil peste noapte. A doua zi este numai bun de savurat, in portii cat mai generoase, sigur nu o sa va para rau!
Si pentru ca luna aceasta Ioana de la Pasiune si Culoare ales pentru provocarea Dulce Romanie mango si cocosul, ii trimit si ei repede o feliuta din acest tort. Sper sa-i fie pe plac ;)
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu