Faceți căutări pe acest blog

make-money-468x60

vineri, 11 octombrie 2013

Tort cappuccino etajat

Tort cappuccino etajat

Primul meu tort etajat de care sunt destul de multumita. Nu a iesit chiar perfect, insa pentru prima incercare eu zic ca e destul de ok. Pentru iubitorii de nuca si cafea/cappuccino este un tort ideal.
     Tortul a fost facut pentru o persoana care iubeste mult cafeaua si si-ar fi dorit un gust mai puternic de cafea, deci pt dependentii de cafea tare se poate inlocui cappuccino cu cafea expresso :) 
    Mie mi-a placut mult gustul fin al cremelor cappuccino si e un tort pe care cu siguranta am sa il repet.
Avem nevoie de:
Blat 1 mare: 4 oua, 8 linguri zahar, 8 linguri faina, 4 linguri lapte, 4 linguri ulei, 
1 plic praf de copt, un varf de sare 
Blat 1 mic: 2 oua, 4 linguri zahar, 4 linguri faina, 2 linguri lapte, 2 linguri ulei, 
1 lingurita praf de copt, un varf de sare 
Blat 2 mare: 4 albusuri, 200 gr zahar, 200 gr nuca macinata, un varf de sare
Blat 2 mic: 2 albusuri, 100 gr zahar, 100 gr nuca macinata, un varf de sare
Crema 1: 3 galbenusuri, 4 linguri zahar, 3 linguri si jumatate faina, 500 ml lapte, 
1 plic zahar vanilat, 2 lingurite nes, 2 linguri cappuccino clasic,
 1/2 pachet unt, 300 ml frisca lichida indulcita
Crema 2: 1 ou, 5 linguri zahar, 70 gr unt, 3 lingurite nes, 2 lingurite cappuccino clasic, 
300 ml frisca lichida indulcita 
Sirop: 150-200 ml apa, 4 lingurite cappucino 
Ornat: 50 gr ciocolata neagra, 50 gr ciocolata lapte, 2 lingurite unt,
diverse ornamente din ciocolata 
Ideal e ca blaturile sa fie facute cu o zi inainte de asamblare!
Blat 1: Mixam albusurile spuma cu un varf de sare. Adaugam zaharul si mai mixam cateva minute. Apoi adaugam treptat mixand dupa fiecare: galbenusurile, laptele si uleiul. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt.
Turnam compozitia intr-o forma rotunda (24cm) tapetata pe fund cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de aprox 25-30 minute.
Procedam la fel si cu blatul mic folosind o forma de 17 cm.
Blat 2: mixam albusurile cu un varf de sare apoi adaugam mixand in continuare zaharul. Incorporam usor nuca, turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la 175-180 grade timp de 25 min., apoi cu usa cuptorului deschisa mai lasam aprox 5-8 minute.
Procedam la fel si cu blatul mic de 17 cm.
Lasam cele 4 blaturi la racit.
Crema 1: frecam galbenusurile cu zaharul apoi amestecam cu faina si prafurile de cafea si adaugam treptat si laptele. Punem pe foc si lasam sa fiarba amestecand mereu, pana se ingroasa si devine ca o budinca. La final adaugam zaharul vanilat. Luam de pe foc si adaugam untul, amestecand pana se topeste si se incorporeaza bine in crema. Lasam la racit.
Mixam cele 300 ml de frisca si cand crema e racita complet o turnam peste frisca si mixam cu mixerul la viteza mica pana la omogenizare.
In acest moment putem asambla tortul:
Pregatim siropul: amestecam apa calda cu cappuccino.
Taiem blaturile nr 1 in doua. 
Asezam inelul de la tava rotunda pe un platou in care punem apoi prima foaie mare si o insiropam. Ungem cu un strat de crema (daca considerati ca nu puteti imparti din ochi crema puteti pregati 4 boluri in care impartiti crema pt 2 straturi blat mare si 2 straturi blat mic), asezam blatul de nuca apoi inca un strat de crema si deasupra a doua foaie de la blatul nr 1 care vine insiropata la randul ei.
Procedam la fel si cu blaturile mici: foaia blat nr 1- sirop-crema-blat nuca-crema-a doua foaie blat nr1-sirop.
Blaturile asamblate vin date la frigider 1-2 ore inainte de a le imbraca in crema nr 2. (ultima poza de mai sus e dupa ce a fost scos din frigider si indepartat inelul)
Crema nr.2 : amestecam oul, zaharul, prafurile de cafea si untul si punem pe foc mic amestecand pana se topeste bine zaharul si incepe sa se ingroase. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca.
Mixam spuma cele 300 ml frisca in care adaugam apoi crema de cafea complet racita. Mixam la treapta mica a mixerului pana la omogenizare. Punem deoparte 3-4 linguri pentru ornat.
Scoatem blaturile din frigider, indepartam inelul si ungem mai intai cel mare cu un strat generos de crema.
Asezam al doilea blat si la fel imbracam intr-un strat generos.
Ciocolata facuta bucatele, impreuna cu untul, le topim intr-un vas pus pe baie de aburi.
Turnam ciocolata intr-o punguta pe care o gaurim la una din capete si ornam torturile cu bordura de ciocolata lasad sa curga in jos dare de ciocolata.
Din crema pastrata pentru ornat formam mici floricele de jur imprejur.
Dam tortul la rece cateva ore bune, ideal pana a doua zi.
Cam mult de lucru la acest tort dar e un rezultat ce merita efortul. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu