Aceasta placinta am facut-o de sarbatori, mai exact pentru masa de revelion, si a fost un deliciu. Stiu ca nu va fi cu suparare ca o postez asa tarziu, dar la cat e de buna merita facuta cu prima ocazie...peste sa fie, ca restul se rezolva usor ;)
Aluat
150 gr unt
400 gr faina
50 ml lapte rece
1 lingurita sare
1 praf zahar
2 galbenusuri
Umplutura
600 gr peste file fara oase
200 ml smantana
1 legatura marar
2 catei usturoi
1 morcov mare
150 gr brocolli
100 gr cascaval
sare
piper
2 albusuri
Timp de preparare: 45 min. Timp de coacere: 1 ora Nr. portii: 8
Se cerne faina intr-un vas incapator. Se face o adancitura in mijloc si se pune untul rece taiat cubulete, sarea, zaharul si galbenusurile. Se amesteca cu palmele pana cand obtinem un aluat nisipos. Treptat adaugam laptele pana cand ajungem la consistenta dorita...adica un aluat elastic si nelipicios. Il impartim in doua parti egale, le acoperim cu folie alimentara si le dam la rece pentru o ora.
Intre timp putem sa preparam umplutura. Pestele il fierbem in apa cu sare pentru 5 minute, pana se inmoaie usor. Il scurgem si il stergem cu servetele absorbante.
Trecem la legume...morcovul il curatam si-l taiem bastonase, apoi il punem la fiert in apa cu sare. De ce bastonase? Pentru a fierbe mai usor..dar nu e musai sa fie foarte subtiri :)
Cand morcovul este aproape fiert adaugam si brocolli si mai fierbem 5 minute. Scurgem legumele si le lasam la racit.
Pestele il taiem marunt, la fel procedam si cu legumele, usturoiul si mararul. Cascavalul il razuim si-l adaugam peste legume. Punem si smantana si amestecam bine.
Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, apoi le incorporam usor in umplutura noastra. La sfarsit potrivim la gust de sare si piper. Dupa plac se pot adauga si altfel de condimente :)
Luam 2 forme mici de chec, sau una mai mare si le/o ungem bine cu unt. Eu am folosit 2 forme de lungime 15cm.
Scoatem o bucata de aluat din frigider. O impartim in doua si intindem o foaie dreptunghiulara mai mare decat forma, care va constitui baza placintei. Intindeti-o suficient astfel incat sa ajunga si pe marginile vasului. Cu aceasta foaie tapetam o forma de chec iar peste ea punem jumatate din umplutura. Intindem si cealalta jumatate de aluat din prima parte (sper ca sunt suficient de clara :P - este vorba de jumatatea primei parti scoase din frigider), taiem un dreptunghi cu care o sa acoperim placinta, iar cu restul de aluat ne jucam putin si facem impletituri sau diferite forme ce le putem pune pe aluat. Aluatul nu trebuie intins foarte subtire, aproximativ 0.5cm grosime.
Procedam la fel si cu cealata bucata de aluat. Pentru a unge placinta am folosit un galbenus de ou diluat cu o lingura de lapte.
Preincalzim cuptorul la 190 de grade. Introducem placintele la cuptor si le coacem timp de aproximativ o ora, dupa 20 de minute micsoram focul la 170 de grade.
Sunt gata cand sunt rumenite frumos la suprafata. Cand le servim??Nu putem chiar imediat...nu cred ca papilele noastre gustative ar suporta o asemenea fierbinteala, dar cu siguranta daca asteptam cateva minute (bune) o vom putea servi fara frica ;)
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu