Faceți căutări pe acest blog

make-money-468x60

miercuri, 9 octombrie 2013

MUCENICI MOLDOVENESTI

Ziua de 9 martie esti ziua Mucenicilor, mai exact a celor 40 de Mucenici care in unele zone se mai numesc si Sfintisori. In aceast zi, datina spune ca...gospodinele se intreceau in a prepara bucate cat mai gustoase, printre care si acesti deliciosi mucenici. Am facut mucenici de cateva ori, si mereu am fost incantata de ei, de aspectul lor...de gustul lor, dar cel mai mult mi-a placut ca sunt asa insiropati....mmmmmm, un deliciu!!! 

Reteta mea este de post, stiu ca exista si o varianta a mucenicilor care contine si oua si lapte, practic e un aluat de cozonac...dar eu mereu am facut aceasta varianta pe care v-o prezint si voua acum.

Mucenici moldovenesti

Aluat
400 gr faina
15 gr drojdie proaspata
1 lingura zahar
220-240 ml apa
1/2 lingurita sare
1 lingura ulei
1 lingurita esenta de rom

Pentru uns
50 ml apa
1 lingura zahar

Sirop
1/2 cana zahar
1 + 1/2 cani apa
1 lingura miere de albine
150 gr nuca macinata
1 lingurita esenta de vanilie

Timp de preparare:2 ore Timp de coacere:20 min. Nr. Portii: 6

Mucenici moldovenesti

Incalzim usor apa (220ml pentru inceput) apoi adaugam zaharul si drojdia. Lasam asa 10 minute pana cand drojdia se umfla usor.
Faina o cernem impreuna cu sarea, in mijloc facem o adancitura. 
Turnam apa cu drojdia in mijlocul fainii si incepem sa framantam. Daca mai este nevoie de apa se poate suplimenta. Cand aluatul devine omogen adaugam si esenta de rom plus lingura de ulei si mai framantam cateva minute. Lasam aluatul la dospit pentru o ora in loc caldut, ferit de curenti de aer - a se traduce cuptor :P.

Punem cei 50 ml de apa pe foc mic si adaugam zaharul. Cand zaharul e complet topit oprim focul si lasam deoparte.


Dupa ce aluatul a dospit suficient il rasturnam pe masa de lucru si-l impartim in 6-8 bucati egale. Fiecare bucata o transformam intr-un sul lung si subtire pe care apoi il rulam si-i dam forma de opt :)

Preincalzim cuptorul la 190 de grade.
Punem mucenicii altfel formati intr-o tava tapetata cu hartie de copt si ii ungem bine cu apa indulcita. Introducem tava in cuptorul incins si coacem mucenicii timp de 20-25 de minute, pana cand sunt usor rumeniti. Dupa 10 minute reducem focul la 180 de grade. Scoatem mucenicii din cuptor si ne apucam repede de sirop.

Punem apa intr-un vas pe foc, adaugam zaharul si lasam sa fiarba 5-6 minute pana cand siropul este cat de cat legat. Luam de pe foc si adaugam mierea si esenta de vanilie. 

Mucenici moldovenesti

Mucenicii ii inmuiem bine pe toate partile in siropul astfel format, apoi ii punem intr-un vas cu peretii inalti. Turnam siropul ramas peste mucenici si apoi presaram nuca macinata din abundenta. Ii lasam asa o ora, doua pana cand sunt bine insiropati - ei vor absorbi tot siropul din vas - apoi putem sa-i servim cu mare pofta!!

Mucenici moldovenesti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu