Faceți căutări pe acest blog

make-money-468x60

miercuri, 2 octombrie 2013

Amandine

Bine am spus eu cand am spus ca...vine weekendul si ma apuc de prajiturit ;) Si nu oricum, am incercat pentru prima data reteta de amandine. Poate unii din voi o stiti deja pe de rost, dar eu una pana acum nu o mai facusem - stiu, ar cam trebui sa-mi fie rusine, dar pentru toate exista un inceput. Si inceputul a fost chiar foarte bun, drept pentru care va impartasesc si voua experienta mea cu amandinele. 


Blat
4 oua
2 linguri ulei
4 linguri zahar
4 linguri faina
2 linguri cacao
1/2 plic praf copt
1 praf de sare

Sirop
100 ml apa
1 lingura miere
1 lingurita esenta de rom
1 lingurita cafea instant

Crema
3 galbenusuri
50 ml lapte
150 gr zahar
1 lingurita esenta de rom
3 linguri cacao
200 gr unt

Fondant
125 ml apa
240 gr zahar alb
2 linguri miere
2 linguri apa
2 linguri cacao

Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 25 min.

Amandine

Pentru blat: separam galbenusurile de albusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare apoi adaugam treptat zaharul si la batem bine pana cand zaharul e complet topit. Faina o amestecam cu cacaoa si praful de copt, galbenusurile le amestecam cu uleiul. Incorporam usor galbenusurile in spuma de albusuri, cu miscari de jos in sus, la fel procedam si cu ingredientele uscate.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt tava de la cuptor (cea mare). Turnam compozitia in tava si nivelam. O coacem in jur de 25-30 de minute, sau pana trece testul cu scobitoarea. Lasam prajitura la racit, apoi o taiem in doua (pe verticala). 

Pentru sirop punem pe foc apa, iar cand este calduta bine stingem focul si adaugam mierea, cafeaua si romul. Amestecam bine apoi lasam la racit.

Amandine

Pentru crema punem laptele pe foc mic.Galbenusurile le mixam bine de tot cu zaharul pana cand se deschid la culoare apoi adaugam cacaoa si omogenizam. Turnam putin cate putin laptele peste galbenusuri, amestecand continuu. Punem compozitia pe foc mic si o lasam pana se infierbanta si se ingroasa ca o budinca. Luam crema de pe foc si 'aruncam' inauntru untul taiat cubulete si amestecam usor pana cand untul e complet topit. Acoperim crema cu folie transparenta si o dam la rece.

Amandine

Dupa ce crema s-a racit suficient putem sa trecem la asamblare. Insiropam bine ambele blaturi. Punem 2/3 din crema peste un blat si acoperim cu celalalat blat. Restul de crema o pastram pentru ornat. Dam la rece pana cand crema este destul de intarita. Scoatem prajitura din frigider si cu un cutit bine ascutit o portionam dupa preferinta.

Pentru fondant treaba e putin mai complicata, sau cel putin asa mi s-a parut mie pentru ca pana aici toate bune si frumoase...si usor de facut. Nici cu fondantul nu e mare filosofie, dar e putin mai mult de munca.
Asadar...punem apa pe foc impreuna cu zaharul (mult zahar :P) In momentul in care incepe sa fiarba, ne uitam repede la ceas :P si lasam pe foc aproximativ 14-15 minute. Atat am lasat eu, dar la final am considerat ca e prea inchegat siropul si am mai adaugat 2 linguri de apa. Probabil si 12-13 minute ar fi fost suficient, dar eu nu m-am riscat :)) 


Luam siropul de pe foc, adaugam mierea, omogenizam... si punem vasul intr-un alt vas cu apa rece, dar sa nu fie plin cu varf ca nu cumva sa patrunda apa in siropul nostru, si incepem sa amestecam cu o lingura de lemn. Eu am inceput cu telul, dar mi-am dat seama ca s-ar putea sa fie ultima lui utilizare, asa ca am trecut la lingura de lemn...e mai solida, asta e :) Am mai adaugat si 2 linguri de apa pentru ca siropul parea prea inchegat. 

Amestecam bine de tot (eventual mancam ceva inainte) pana cand siropul se deschide la culoare si devine alb ca o crema. Acum e momentul sa adaugam cacaoa si sa amestecam din nou pana obtinem o crema lucioasa si fina si...gata fondantul nostru ;)


Decoram fiecare amandina cu o lingura/doua de fondant, apoi dam din nou la rece. Cand fondantul este suficient de intarit ornam amandinele cu crema pusa deoparte, si suntem gata cu treaba...putem sa ne delectam cu o minunatie de amandina.

Amandine

Daca e sa imi spun parerea despre aceste amandine, e musai sa spun urmatoarele:
- e foarte buna, asa incat nu ma puteam opri dupa o singura bucata
- duce la dependenta :D
- e putin cam dulce, eu fiind obisnuita sa fac dulciurile mai 'putin dulci' :)...dar a fost ok si asa, avand in vedere cat de 'des' fac eu amandine :P
- e o prajitura de mare efect
- e mult mai buna decat cea cumparata.
Cam atat, dar cred ca e suficient. E momentul sa va spun: Enjoy!!

Amandine


Amandine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu