Nu prea imi place mie sa fac foi si in momentele in care vreau sa fac ceva cu foi mi-as dori sa fie mama mai aproape de mine pentru ca sigur mi le-ar face ea :). Dar pot sa zic ca am fost mandra in final de ce foi frumoase am facut si a iesit o prajitura buna si frumoasa. Ma cam laud singura, dar cand imi place cum iese ceva recunosc si singura :)
Intr-o cratita punem cele 10 linguri de faina, 10 linguri zahar, zeama de la lamai, si adaugam treptat laptele rece amestecand sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic si amestecam pana se ingroasa ca o budinca. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca usor. Adaugam untul/ margarina si mixam sa se omogenizeze.
Avem nevoie de:
Foi: 2 oua, 8 linguri zahar pudra, 3 linguri margarina, 200 ml lapte,
1 lingura bicarbonat de sodiu, 600 gr faina
Crema: 900 ml lapte, 10 linguri faina, 10 linguri lapte, sucul de la 2 lamai,
250 gr unt (sau margarina rama)
Sirop: 100-150 ml apa calduta, 2 lingurite zahar pudra, 1 lingurita esenta vanilie
Glazura: 150 gr ciocolata neagra, 7 linguri frisca lichida
Glazura alba: 50 gr ciocolata alba, 2 linguri frisca lichida
Foi: intr-un bol frecam ouale cu zaharul, adaugam margarina apoi bicarbonatul stins cu putin lapte. Treptat incorporam laptele caldut si faina ametescand pana putem cu lingura de lemn apoi cand aluatul capata consistenta, rasturnam pe masa de lucru tapetata cu faina si framantam pana incorporam toata faina.
Impartim aluatul in 4 parti egale. Ungem dosul unei tavi cu putin ulei, asezam aluatul si il intindem cu sucitorul.
Coacem foile pe rand in cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de 10-12 minute.
Asezam foile coapte pe hartie de copt, punem si intre ele hartie de copt pt a nu se lipi cat sunt calde.
Crema: Intr-o cratita punem cele 10 linguri de faina, 10 linguri zahar, zeama de la lamai, si adaugam treptat laptele rece amestecand sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic si amestecam pana se ingroasa ca o budinca. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca usor. Adaugam untul/ margarina si mixam sa se omogenizeze.
Asamblare:
Asezam prima foaie pe un platou, cu o pensula o insiropam si o ungem cu o parte din crema. Asezam a doua foaie si procedam la fel, urmeaza a treia foaie si iar sirop si crema si deasupra vine a 4-a foaie pe care doar o insiropam usor.
Glazura: topim pe baie de aburi ciocolata neagra impreuna cu frisca lichida si o turnam peste ultima foaie niveland cu un cutit. Pregatim la fel si glazura alba pe care o punem intr-o punguta, o gaurim la una din capete si trasam peste glazura neagra dungi. Cu o scobitoare tragem de la un capat la altul peste glazura alba (vezi poza) .
Dam prajitura la rece pana a doua zi pentru a se intari crema si a se inmuia foile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu