Saptamana trecuta familia mi-a "comandat" o prajitura cu prune, dar "sa nu fie cu blat pandispan". Intr-un final, am aflat ca de fapt se dorea o tarta. Asa ca, daca mai gasesc prune, va trebui sa prepar si-o tarta.
Am mancat la Springtime o tarta de casa cu dovleac exceptionala. Crusta de deasupra avea o aroma deosebita. Nu mi-am dat seama cum era preparata. Daca din intamplare ati consumat sau veti incerca aceasta prajiturica, mi-as dori sa aflu si eu compozitia crocantului de deasupra.
120 gr lapte
25 gr drojdie
400 gr faina
75 gr zahar
1 praf sare
40 gr unt moale
1 ou
coaja rasa de lamaie
Umplutura:
1 kg prune
scortisoara
zahar brun
Fulgi crocanti :
125 gr zahar pudra
250 gr faina
miezul de la 1 baton de vanilie
100 gr alune tocate
125 gr unt
fulgi de migdale pentru decor
Mod de preparare :
De fapt, aluatul este compozitie de cozonac. Se incalzesc 120 ml lapte si se dizolva drojdia. Se inglobeaza 4 linguri de faina si 1 lingurita de zahar. Se lasa maiaua sa creasca la cald, cca 15 minute.
Se cerne faina ramasa, se adauga zaharul, sarea, untul, oul, coaja de lamaie si maiaua,
Se framanta, se acopera si se la sa la crescut intr-un loc cald si lipsit de curenti pana ce aluatul isi dubleaza volumul.
Se intinde apoi in tava in care am pus hartie de copt ( la mine arde aragazul, de aceea intrebuintez tot timpul hartie de copt ), se taie prunele in doua si se presara zahar brun si scortisoara.
Pentru fulgi, se amesteca zaharul cu faina intr-un castron, adaugam vanilia si alunele maruntite la robot. Apoi punem untul si amestecam. Se da aluatul la rece 1 ora, astfel incat sa-l putem da pe razatoarea cu gauri mari.
Pentru decor, se presara fulgi de migdale. Se coace la foc mediu, in cuptorul incins, 30-40 minute.
Se lasa la racit si se portioneaza.
Pofta buna !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu