Porţii: 8
Timp de preparare: 80 de minute
Ingrediente:
- 24 de prune roşii (preferabil din soiul Bistriţa)
- 350 grame făină
- 350 ml ulei
- 300 grame zahăr pudră (plus 2 linguri)
- 5 ouă mari
- 1 lingură coajă de lămâie rasă
- 1 lingură esenţă de vanilie (sau 1 plic de zahăr vanilat)
- 2-3 linguri pesmet
- 1 lingură rasă scortisoara macinată
- 1 linguriţă bicarbonat
- 1 vârf de cuţit sare
Cea mai rapidă metodă de preparare a acestei reţete este să folosiţi mijloace “mecanizate”. Dacă nu aveţi blender sau nu doriţi să-l folosiţi, puteţi face reţeta în felul următor: bateţi albuşurile cu zahărul pudră, cel vanilat şi sare; faceţi o “maioneză” din gălbenuşuri împreună cu uleiul; încorporaţi amestecul de albuşuri în cel de gălbenuşuri şi, la final, adăugaţi făina.
Folosiţi indicaţiile din filmul de la final (produs pentru versiunea cu mere) pentru a realiza aluatul.
- Încingeţi cuptorul la 175 de grade (foc mediu).
- Spălaţi prunele. Desfaceţi prunele în jumătăţi şi scoateţi sâmburii.
- Pudraţi prunele cu 2 linguri de zahăr şi 1 de scorţişoară.
- Ungeţi o tavă cu puţin ulei şi pudraţi-o cu făină.
- Amestecaţi făina cu bicarbonatul.
- Puneţi ouăle într-un blender pahar (sau folosiţi un blender de mână, “scufundător” şi un vas adânc ) împreună cu uleiul şi bateţi-le până obţineţi o maioneză subţire.
- Adăugaţi zahărul pudră, cel vanilat, coaja de lămâie şi sare şi mai amestecaţi 1-2 minute până când amestecul are o consistenţă cremos-vâscoasă.
- Turnaţi amestecul într-un vas şi încorporaţi în el, amestecând uşor cu un tel sau lingură de lemn, făina cu bicarbonatul.
- Turnaţi şi nivelaţi uşor amestecul în tava pudrată cu făină.
- Amestecaţi prunele cu pesmetul şi aşezaţi-le simetric, în “dungă”, în aluatul din tavă împingându-le uşor, până la jumătate, cu degetul.
- Introduceţi tava la cuptor pentru 40-45 de minute (verificaţi cu o scobitoare) până când prăjitura este coaptă şi rumenită la suprafaţă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu